latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:01 ⇒ 18:05 | Autor: TANЈUG

Capak: U Hrvatskoj udvostručena upotreba droga među odraslima

Upotreba droga među odraslim osobama u Hrvatskoj udvostručila se od 2011. do 2019, a porast zavisničkih ponašanja zabilježen je i među mladima, rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.
Video igrice - Foto: RTRS
Video igriceFoto: RTRS

Capak je to rekao na Nacionalnoj Reitoks akademiji posvećenoj prevenciji, upozorivši da je to poziv na uzbunu.

- Bilježi se globalni porast upotrebe droga, a taj trend se preliva i na Hrvatsku. Јedna četvrtina osoba u Hrvatskoj probala je neku od droga - rekao je Capak.

Među odraslim osobama zabilježen je porast upotrebe droga od 2011. do 2019. godine as 5,6 odsto na 11,6 odsto.

Evropsko istraživanje o pušenju, konzumiranju alkohola i droga među mladima pokazalo je, prema njegovim riječima, pad u korišćenju psihoaktivnih droga, ali i porast korišćenja kanabisa i sintetičkih droga, kao i porast zavisnosti od pušenja, ekrana, igrica, klađenja i kockanja, što posebno zabrinjava.

- Dakle, to je epidemiološka situacija koja zove na uzbunu - upozorio je Capak, koji smatra da su programi prevencije efikasna mjera koja se može preduzeti kada je porast upotrebe droge u pitanju, uz liječenje i rehabilitaciju.

U Hrvatskoj se sprovode brojni programi za prevenciju zloupotrebe droga, a Capak kaže da HZЈZ teži da se sprovode naučno utemeljeni programi.