latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:19 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Bogat program na Sajmu knjiga u Banjaluci

Međunarodni sajam knjiga Banjaluka 2024, u organizaciji Glasa Srpske, biće otvoren sutra u 18 časova, u Sportskom centru Borik.
Sajam knjiga - Foto: RTRS
Sajam knjigaFoto: RTRS

Ovo 29. izdanje smotre knjiga, koja će trajati do 23. septembra, u godini kada se obilježavaju četiri decenije od odlaska velikana iz Hašana, biće posvećeno Branku Ćopiću.

Sajam će besjedom otvoriti akademik i književnik Milosav Tešić, predsjednik Zadužbine "Branko Ćopić" iz Beograda, a nakon toga biće održano književno veče "Sjećanje na Branka Ćopića".

Moderator večeri biće Mladen Vesković, a pored Tešića, kao učesnik najavljen je i Ranko Risojević, dobitnik nagrade za prozno djelo koju dodjeljuje Zadužbina "Branko Ćopić".

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dobio poziv od Sajma knjiga i Glasa Srpske da održim besjedu o Ćopiću u Banjaluci i Krajini. Upravo sa prostora Krajine potiče Branko Ćopić, kao i Petar Kočić, književni velikani u čijoj je prozi srpski jezik postigao svoje najviše izražajne mogućnosti. Naravno, postoji još mnogo pisaca iz Srpske, osobito iz Bosanske Krajine, koji potvrđuju i nastavljaju ono što su u svoje vrijeme osvjedočili Kočić i Ćopić - rekao je Tešić.

Program u čast Branka Ćopića biće nastavljen u srijedu, u 14 časova, kada će biti održan panel "Stvaralaštvo Branka Ćopića za djecu i mlade" i "Savremeni pisci za djecu i mlade", čiji su učesnici Zoran Opačić i Violeta Јović.

Biće predstavljena i "Knjiga za uživanje", antologija savremenih pjesama za djecu priređivača Јove Čulića, koja je objavljena u izdanju Udruženja za promociju kulture i obrazovanja djece i mladih "Mudro slovo" iz Banjaluke.

Uporedo će biti predstavljena i knjiga poezije za djecu Slavojke Kokić "Roša".

U srijedu, u 16 časova, biće predstavljena i knjiga "Kap po kap" Radovana Rađevića, a kasnije planiran  panel "Savremena srpska proza", a učesnici su Aleksandar Јugović i Berislav Blagojević.

U četvrtak od 10.30 časova biće održana radionica za djecu u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva, a učesnici su Јelena i Marija Vasić.

Nakon radionice, Aleksandra Čvorović predstaviće svoju knjigu za djecu "Pjesmojed". Nakon toga Milorad Savić predstaviće svoju knjigu "Putovanje srpskom kulturom Dalmacije".

Zavod za udžbenike i nastavna sredstava Istočno Sarajevo predstaviće i knjigu "Kako sam zamalo postao pesnik" Sonje Arsić Vukmanović, a pored autorke, o djelu će govoriti i Sanja Macura.

Nebojša Pećinar predstaviće knjigu "Sukob niskog intenziteta", o kojoj će govoriti i Aleksandra Pećinar, urednica knjige.

O temi "Uticaj rokenrola na književno stvaralaštvo i značaj publikacija RBH" govoriće Tamara Lukač Lazarević, autorka knjige "Zlatno doba rokenrola", Berislav Blagojević, književnik, i Zoran Šimunović, muzički urednik.

Biće predstavljeni i roman "V.D." Gorana Vračara, a o njemu će govoriti recenzent Sanja Macura, te roman "Tragovi" Vojislava Јovanića, o kojem će govoriti Ljubomir Milutinović.

U četvrtak će na Sajmu biti predstavljena i knjiga "Ruski otpor - borba protiv antihrista" Olega Platonova, o kojoj će  govoriti prevodilac Mihailo Miša Vasić.

Program se završava u 18 časova dodjelama nagrada Zlatna sova i Sovica.

U petak, subotu i nedjelju na 29. Međunarodnom sajmu knjiga u Boriku, banjalučku publiku i goste očekuje još mnoštvo promocija.