latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:23 ⇒ 22:28 | Autor: RTRS

Stanivukovićevi projekti: Ako nisu bez vode, onda su pod vodom (VIDEO)

Stanivukovićevi projekti ili su bez vode, ili su pod vodom. Tako je i sa šetalištem uz tvrđavu Kastel u Banjaluci, pored Vrbasa, koje je saprala prva kiša, a projekat pao u blato.
Kastel, šetalište - Foto: RTRS
Kastel, šetališteFoto: RTRS

I ne samo to! Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika upozoravaju na bahat odnos prema kulturno-istorijskom nasljeđu, jer je tvrđava Kastel proglašena nacionalnim spomenikom Republike Srpske i BiH.

Mnogo htio, mnogo započeo, ali sve završilo ili bez vode ili pod vodom. Ovi snimci šetališta podno banjalučkog Kastela svjedoče o još jednom propalom projektu banjalučkog gradonačelnika.

Zbog nestručnosti i brzine, došlo je do problema već tokom prvih padavina, kažu stručnjaci. Ističu da su radovi neprimjerni onome što je planirano u tehničkoj dokumentaciji.

- Nije za sad predviđeno da se radi privremena staza koja je u stvari kamen položen u blato, tj. u zemlju. Vidjeli ste, bili smo ovdje desetak minuta i skroz smo blatnjavi, a ovo je samo početak; prosto ti materijali ne mogu zajedno i ovaj projekat ne predstavlja nikakav projekat zaštite, niti projekat na restauraciji i na pristupačnosti ovih staza. Ovdje vidimo da je to neko radio smovoljno bez dozvola - navela je Anđelina Ošap Gaćanović, član komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Potvrđuju to i nadležni. Kažu, svaka intervencija u zoni zaštite spomenika, kao što je tvrđava Kastel, zahtijeva saglasnosti nadležnih institucija i dozvole. U ovom slučaju izdaje ih resorno ministarstvo kome se Gradska uprava Banjaluka nije ni obraćala.

Sve pravdaju saglasnošću Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa koji su na teren poslali areheologa.

Dok se institucije bave papirologijom, stručnjaci ukazuju ne samo na nepravilnosti, nego i na opasnost.

- Јa sam iznenađena da je ova staza otvorena prema mostu Patre. Zapravo se na tom dijelu Kastela nalazi topnička kasarna koja je zaista u lošem stanju. Vrlo je kritično kretati se tu, jer svakog trena može da se desi urušuvanje zida jer između tih kamenih ploha je isprano vezivo, a drvene grede su istrunule. Zaista sam iznenađena da je ta staza zaista otvorena da se prolazi tik ispod tog zida koji već godinama predstavlja jednu od najvećih opasnosti na Kastelu. Vrlo je opasno ja se ne bih usudila tamo da prođem, već bih prošla okolo - kaže Ošap Gaćanović.

Sistemska obnova Kastela je jedan od najvećih restauratorskih projekata, koji traje već 15 godina. Do sada je za projektnu dokumentaciju i međunarodni konkurs uloženo 1,7 miliona KM, kaže ona.

Ističe - to je način, a ne amaterski pristup koji ne može da bude održiv.