latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:38 | Autor: Agencije

Hrvatska na meti Borisa, Dunav neprestano raste

U hrvatskim vodama su ublažili prognoze u vezi sa vodnim talasima koji dolaze Murom i Dravom, ali je istovremeno porastao stepen zabrinutosti u vezi sa Dunavom, u skladu sa rastom vodostaja ove najduže rijeke Evropske unije i, poslije Volge, druge najduže na evropskom kontinentu.
Vodostaj - Foto: RTRS
VodostajFoto: RTRS

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda u kontaktu je sa mađarskim kolegama i kaže da Mađari očekuju vodostaj koji će biti u top pet ikada izmjerenih, a taj talas će se preliti i kod Hrvata.

- Na Dravi i Muri ne očekujemo možda ni redovne mjere odbrane od poplava jer su dotoci manji od prognoziranih, na primjer, dvostruko manji nego što su bili u avgustu prošle godine, što je dobro jer se neće poklopiti s velikim talasom Dunava. Kolege iz Mađarske prognoziraju vrlo visoki Dunav u Budimpešti, na nivou višem od 800 centimetara, a takvih nivoa je u istoriji bilo samo pet. Vrh vodnog talasa očekuje se tamo krajem nedjelje, sa petka na subotu - kaže Tomislav Novosel.

Vodna masa će zatim putovati Mađarskom oko 220 kilometara, odnosno oko tri dana, do Hrvatske gdje ulazi u Batini, pa se može očekivati početkom sljedeće nedjelje.

Dunavski talas bi mogao da putuje kroz Hrvatsku tri dana, a takođe će imati još jedan efekat - usporiće rijeku Dravu, prenosi Јutarnji.

- Sigurno do Osijeka, a možda i do Belišća, računamo da će nekih 50 kilometara 'zadržati' Dravu da se ne izlije u Dunav, jer će se vodostaj povećati. Zato je dobro što nemamo veliki dotok Drave - kaže Novosel.

Međutim, očekuju se nove padavine na dunavskom slivu, u Češkoj i Mađarskoj, a u Austriji će početi topljenje snijega.

Ipak, to ne bi trebalo dodatno da poveća vodostaje, ali će uticati na intenzitet opadanja vodostaja, koji će biti usporen.