latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:44 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

Povećan broj žrtava poplava u Evropi; Austrija strahuje od pucanja brana (FOTO/VIDEO)

Broj žrtava velikih poplava, koje su pogodile zemlje centralne i istočne Evrope, povećan je na 15.
Poplave u Evropi (foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Poplave u Evropi (foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Austrija je izložena velikom riziku od pucanja brana, a situacija je posebno napeta u pokrajini Donja Austrija, na sjeveroistoku zemlje. Poljska vlada zbog poplava planira da proglasi stanje prirodne katastrofe.

U Mađarskoj je na snazi upozorenje na poplave trećeg stepena.

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi koje je donio ciklon "Boris" povećan je na 15. Riječ je o najgorim poplavama u posljednje dvije decenije na području od Austrije do Rumunije.

Rijeke su probile korita u Poljskoj, Češkoj i Rumuniji. Bujica nosi sve pred sobom.

Veliki dio Češke pogođen je poplavama koje su iza sebe ostavile pustoš, evakuisano je više od 12.000 ljudi, a četvrtina domaćinstava je ostala bez struje.

U Beču je danas djelimično obustavljen, škole su u vanrednom režimu, mnoge ulice su zatvorene, a do nekih zgrada se može doći samo čamcem, javljaju austrijski mediji.

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi, raste vodostaj Dunava i u Srbiji. Očekuje se da će u naredna četiri dana na ulazu u Srbiju, porasti četiri metra i premašiti nivo redovne odbrane od poplava. Većih problema ne bi trebalo da bude, rečeno je nakon sjednice Kriznog štaba.

- Očekujemo pik u Srbiji između 24. i 26. septembra, procjena Srbijavoda je da će trajati sedam dana - rekao je Milođ Vučević, premijer Srbije.

U međuvremenu, zvaničnici u Budimpešti upozorili su na prognoze da će vodostaj Dunava premašiti visinu od 8,5 metara, što je blizu rekordne vrijednosti od 8,91 metar koliko je zabilježeno 2013. godine.

Gradonačelnik Gergelj Karačonji istakao je da je Budimpešta pred najvećom opasnosti od poplava u posljednjoj deceniji.