latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:45 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Izbor novog direktora SIPA "zapeo" u Savjetu ministara (VIDEO)

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto i njen zamjenik Zukan Helez spriječili su da se na današnju sjednicu uvrsti imenovanje Slobodana Radinkovića na mjesto direktora SIPA. Navodno, zbog medijskog pominjanja njegovog imena u Skaj aplikaciji. Ministar bezbjednosti Nenad Nešić kaže da je Radinković prošao sve bezjednosne provjere i da je nekome cilj da "obezglavi" SIPA. Poručio je da Radinković ostaje usaglašeni prijedlog iz Republike Srpske za direktora i ukoliko se nastavi blokada nisu isključene recipročne mjere.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Agencija SIPA je u v.d. stanju, aktuelnom direktoru Darku Ćulumu istekao je mandat, dok se njegov zamjenik sklonio u Hrvatsku kako bi izbjegao hapšenje. Izbor novog direktora Slobodana Radinkovića, spriječili su Borjana Krišto i Zukan Helez.

- Imamo situaciju da neko pokušava da obezglavi SIPA, u situaciji kada je aktuelnom direktoru istekao mandat a zamjenik u Hrvatskoj u bjekstvu, postavlja se pitanje zašto to neko radi - kaže Nešić.

Blokadu imenovanja novog direktora SIPA, Zukan Helez pravda pukim prepričavanjem natpisa iz sarajevskih medijima u kojima je Slobodan Radinković, bez zvaničnih dokaza, inkriminisan navodnim pojavljivanjem u Skaj aplikaciji.

- Obzirom na informacije kojima raspolažemo, da je dotična osoba koja je predložena na Skaj aplikaciji i dobili smo nezvanično podatke iz agencije koja provodi bezbkednost u BiH da je dio kriminalnog miljea i ja nisam imao volje da glasam za takvu osobu - kaže Zukan Helez zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Nešić smatra da to nije istina i da ne postoje nikakve adekvatne informacije da je Radinković pripadnik bilo kakvog kriminalnog miljea.

- On ima pristut "Tajno" koji je dobio 2021. i samim time je prošao sve bezbjednosne provjere. Postavlja se pitanje hoćemo li ljude da eliminišemo zbog nekih novinskih natpisa - pita Nešić.

Postavlja se i pitanje koliko Zukan Helez poznaje procedure imenovanja direktora bezbjednosih agencija s obzirom na to da problematizuje što je Nenad Nešić predložio trećerangiranog sa liste uspješnih kandidata koju je napravio Nezavisni odbor.

- Prvo neko treba da nam objasni zašto ova dvojica ljudi koji su više rangirani ispred ovog trećeg nisu predloženi jer uglavnom smo do sada praktikovali ove koji su prvorangirani - ističe Helez.

Nešić je podsjetio da je Darko Ćulum, koji trenutno obavlja dužnost SIPA, kada je imenovan za direktora bio drugorangirani, a prije njega Perica Stanić bio trećerangirani.

- Naime, Zakon ostavlja diskreciono pravo da sa liste uspješnih kandidati predloži jednog kandidata - dodaje Nešić.

Slobodan Radinković ispunjava sve uslove i ostaje prijedlog Republike Srpske za direktora SIPA, kaže Nešić. Ukoliko se i dalje nastavi opstrukcija izbora nije isključena blokada drugih odluka Savjete ministara koje se neće svidjeti bošnjačko-hrvatskoj strani.

- Najlakše je blokirati , uslovljavati. To je ono što političarima donosi poene a ljude tjera iz BiH. Mi za sada nismo ni blokirali ni uslovljavali imamo neke svoje stavove - istakao je Elmedin Konaković ministar inostranih poslova u Savjetu ministara.

Ipak jesu danas i blokirali i uslovljavali kao što ministri iz Trojke godinama stopiraju realizaciju važnih projekata koje Srpska planira sa Srbijom. Očekivano je da će srpski ministri na narednoj sjednica ponovo tražiti da se za direktora SIPa imenuje Slobodan Radinković, koji je ternutno načelnik PU Doboj.