latinica  ћирилица
16/09/2024 |  21:51 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Sve dok se ne prestane sa pokušajima da se razvlasti Srpska proces EU integracija nema budućnost

Uslovno otvaranje pregovora sa BiH u martu ove godine, posljednji je korak napravljen na evropskom putu. Uslijedio je zastoj, a teme poput reforme pravosudnog sistema, odlaska stranih sudija i sjedišta Apelacionog vijeća Suda BiH, stavljene su pod tepih. Sve dok političko Sarajevo i Brisel ne prestanu sa pokušajima da razvlaste Republiku Srpsku proces EU integracija nema budućnost, ocijenili su sagovornici naše emisije Drugi ugao.

Smatraju da je jedan od glavnih krivaca za blokadu evropskog puta nelegalni Kristijan Šmit i njegovo miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Na kraju Brisel, Berlin i Vašington donijeće geopolitičku odluku, kao što je bio slučaj i sa Ukrajinom i Moldavijom, ocijenjeno je u Drugom uglu.

- Zastoj i zaustavljanje EU puta BiH je nastao zato što je nelegalni Kristijan Šmit tri-četiri dana nakon što je Brisel uslovno otvorio pregovore, nametnuo Zakon i ponovo se umiješao u unutrašnje stvari BiH za koje nema pravo - smatra Ana Trišić - Babić  savjetnica predsjednika Republike Srpske.

Miloš Šolaja profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci smatra da BiH nije spremna da krene u bilo kakve transformacije kada je u pitanju EU.

- Pri tome nisam rekao Republika Srpska jer ima i strukturne i institucionalne kapacitete i odavno je poznato da je ispred FBiH, a zbog toga štou Federaciji postoje partneri koji ne mogu da se slože pa sve to prenose na nivo BiH i to blokira cijeli put - dodao je on.

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu Aleksandar Mitić kaže, da i u tom procesu praktično pokušava da se obespravi Republika Srpska i da je to jedan proces koji neće uspjeti.

- Znamo kakve su pozicije Banjaluke i bojim se sve dok su takve ideje u glavama mnogih u Sarajevu i Briselu da neće biti suštinskog pomaka - dodao je on.