latinica  ћирилица
17/09/2024 |  08:48 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Pravobranilaštvo: Placevi se ne mogu dodjeljivati bez naknade, prekršen zakon i na "kući Milanovića"

Odluku o pribavljanju, upravljanju i raspolaganju sa imovinom donose Skupštine lokalnih zajednica te svaka druga odluka i postupanje predstavlja kršenje Zakona i dovođenje u zabludu građana da se placevi mogu dodjeljivati bez naknade, rečeno je u Pravobranilaštvu Republike Srpske.
Pravobranilaštvo Republike Srpske - Foto: Screenshot
Pravobranilaštvo Republike SrpskeFoto: Screenshot

S tim u vezi, iz Pravobranilaštva kažu da kao zakonski zastupnici Grada Banjaluka nisu zaprimili zahtjev od gradonačelnika, odnosno njegovih službi za davanje mišljenja o predmetnoj stvari.

- Shodno zakonskim odredbama, u vezi sa donošenjem potrebnih odluka u imovinsko-pravnim odnosima, neophodno je mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske, a konačnu Odluku o pribavljanju, upravljanju i raspolaganju sa imovinom jedinice lokalne samouprave , na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, donosi Skupština jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Skupština Grada Banjaluka - navodi sa u odgovoru Pravobranilaštva.

Kada je riječ o projektu rekonstrukcije "Kuće Milanovića", iz Pravobranilaštva tvrde da je i u ovom slučaju prekršen zakon.

- Građevinska dozvola nije mogla biti izdata, a da vlasnik objekta nije Grad Banjaluka i samim tim tu je najkrucijalnije prekršen zakon i po tom pitanju mi nastavljamo dalje aktivnosti - poručeno je iz Pravobranilaštva Republike Srpske za Srnu.