latinica  ћирилица
17/09/2024 |  09:26 ⇒ 09:27 | Autor: SRNA

Čaušić: Većina vode od padavina širom Evrope neće doći ka Srbiji

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Luka Čaušić izjavio je danas da većina vode od padavina širom Evrope neće doći ka Srbiji, već ide ka sjeveru, ali da će pratiti vodostaj Dunava.
Dunav - Foto: SRNA
DunavFoto: SRNA

- Dunav raste, ali je Sektor za vanredne situacije na oprezu i građani nemaju razloga za brigu - rekao je on.

Čaušić je naveo da su pripadnici Sektora za vanredne situacije obišli neka mjesta koja potencijalno mogu da budu ugrožena, naglasivši da bi po procjeni nadležnih, izazovnija situacija mogla biti kod Šapca na Savi.

On je ocijenio da je dobro da je Republički štab za vanredne situacije na jučerašnjoj sjednici donio zaključke kojima se ministarstva, posebne organizacije i institucije obavezuju da prate stanje i da sagledaju svoje materijalne i ljudske kapacitete u slučaju da zatreba reakcija.

Čaušić je naveo da je prošao talas kiše koji je prethodnih dana bio u Srbiji, a da Sektor za vanredne situacije MUP-a nije imao intervencija, niti ozbiljnih problema.

- Imali smo nevjerovatno sušnu sezonu, bilo je 9.000 požara na otvorenom više nego prethodne godine. Bile su na granici da presuše neke rijeke. Za sada zaista ne postoji opasnost od izlivanja, ali pomno pratimo stanje na Dunavu - istakao je Čaušić za RTS.

Premijer Srbije Miloš Vučević najavio je ranije da će pik ovog talasa u Srbiji biti između 24. i 26. septembra, ali da će vodostaj biti oko redovne granice i ne predviđa se dostizanje granice vanredne odbrane od poplava.