latinica  ћирилица
17/09/2024 |  09:55 ⇒ 09:56 | Autor: SRNA

Dakić: Montirano sedam glavnih nosača mosta u Česmi

Na gradilištu mosta u banjalučkom naselju Česma montirano je sedam glavnih nosača na pretposljednjem polju rasponske konstrukcije, te su izvedeni radovi na betoniranju kolovozne ploče i poprečnog nosača čime je rasponska konstrukcija na ovom polju mosta u potpunosti izvedena, potvrdio je direktor "Puteva Republike Srpske" Milan Dakić.
Most u banjalučkom naselju Česma -
Most u banjalučkom naselju Česma

Prema njegovim riječima, nakon ovih radova preostaje da se montira još sedam glavnih nosača.

- Nakon toga će biti izrađena kolovozna ploča sa pripadajućim poprečnim nosačima, čime će osnovna konstrukcija biti u potpunosti završena - rekao je Dakić za Srnu.

On je napomenuo da bi, prema trenutnim procjenama, izgradnja osnovne konstrukcije mosta trebala biti završena do kraja septembra, nakon čega slijedi izrada hidroizolacije, pješačkih staza, rubnih vijenaca, ograde, postavljanje rasvjetnih tijela i instalacija i asfaltiranje mosta.

- Izgradnja mosta u Česmi realizuje se na osnovu sporazuma o zajedničkoj realizaciji projekta Јavnog preduzeća Putevi Republike Srpske i grada Banjaluka. Upravljanje izgradnjom i finansiranje kompletne izgradnje mosta je obaveza ЈP Putevi Srpske i sve se obaveze redovno izvršavaju - rekao je Dakić.

Prema njegovim riječima, vrijednost ugovora je oko 6,6 miliona KM sa PDV-om, a izvođači radova su Mrkonjićputevi i Struktura iz Јajca.

Dužina novog mosta je 171,70 metara, dok je širina mosta 15,20 metara

On je podsjetio da je rok za realizaciju ovog projekta 36 mjeseci, tačnije novembar 2025. godine, dodajući da Putevi Republike Srpske" ulažu napore da radovi budu završeni u što kraćem roku.

- Važno je napomenuti da su ovim ugovorom obuhvaćeni radovi prve faze projekta, koja obuhvata izgradnju samo mosta, bez pristupnih saobraćajnica. Druga faza nije obuhvaćena ovim ugovorom. Druga faza obuhvata izgradnju pristupnih saobraćajnica i pratećih objekata i ona je potpunosti u nadležnosti grada Banjaluka - kaže Dakić.