latinica  ћирилица
17/09/2024 |  10:20 ⇒ 10:24 | Autor: Agencije

Hrvatska: Od 1. januara naplaćivaće se plastične kese za voće i povrće

Od 1. januara 2025. godine u Hrvatskoj će se naplaćivati lagane plastične kese koje se u rolama nalaze uglavnom na odjelima voća i povrća u trgovinama ili na štandovima na tržnicama, potvrdila je Sanja Radović, načelnica Sektora za upravljanje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša.
Prodavnica - Foto: RTRS
ProdavnicaFoto: RTRS

- Ove lagane sada moraju biti označene porukom "Koristite kese štedljivo" kako bi se potaknula svijest o odgovornom korišćenju. Od 1. januara uvodi se obavezna naplata vrlo laganih plastičnih kesa, ovih koje su često dostupne u rolicama u trgovinama. Trgovci će morati osigurati da se kese nalaze na mjestima gdje se namjenski koriste, poput odjela za voće i povrće. Na tim mjestima jasno će se morati istaknuti cijena kesa. Kese neće biti dopušteno prodavati na blagajnama - rekla je Radović za HRT.

Koliko će kese koštati, nije poznato, cijena po kojoj će ih trgovci naplaćivati nije propisana, te će oni sami odlučivati o njoj.

Podsjetimo, još od 1. januara 2022. u Hrvatskoj je zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih kesa za nošenje, prenosi Indeks.