latinica  ћирилица
17/09/2024 |  11:19 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Da li će upravljanje Ribnjakom "Saničani" preuzeti Vlada Srpske? (VIDEO)

Prijedorska Gradska uprava zatražiće od Vlade Srpske da uputi pismo namjera za kupovinu Ribnjaka "Saničani".
Ribnjak Saničani - Foto: RTRS
Ribnjak SaničaniFoto: RTRS

U Gradskoj upravi kažu da su ranije od Vlade i predsjednika Republike dobili potvrdu da Vlada ima namjeru da kupi ovo preduzeće, koje je u stečaju, i preda ga na uprtavljanje Gradu.

Zadnja procjena njegove vrijednosti je 5,5 miliona maraka, uključujući tri miliona dugovanja povjeriocima.

Skupština povjerilaca biće održana 9. oktobra kada bi trebalo da raspiše licitaciju.

Ribnjak zapošljava šest radnika, koji platu nisu primili od januara, a godinama im se ne uplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor izjavio je da će u ovoj sedmici zatražiti hitan sastanak sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem o temi ribnjaka "Saničani" u stečaju.

Јavor je naveo da je na današnjem sastanku zainteresovanih i uključenih strana utvrđeno da je neophodno da se Vlada Republike Srpske obrati pismom namjere da je spremna kupiti ribnjak "Saničani" i predati ga gradu na upravljanje.

Stečajni upravnik u ribnjaku "Saničani" Mirko Marčeta izjavio je da račun preduzeća više nije blokiran i da će ove sedmice radnicima biti isplaćena jedna od zaostalih plata.

On je naveo da mu je poznato da je bivši većinski vlasnik ribnjaka "Saničani" Radojica Ratkovac zatražio da otkupi potraživanja, ali da ne zna da li je još neko dostavio takvu ponudu.

Veljko Dragić, koji je jedan je od šest radnika ribnjaka angažovan na održavanju i čuvanju imovine i ribljeg fonda, kaže da deveti mjesec nisu dobili nijednu platu, a doprinosi im nisu uplaćeni od 2021. godine.

Okružni privredni sud u Prijedoru zakazao je za 9. oktobar novi termin izvještajnog ročišta koje je u julu i avgustu dva puta odgađano jer je bivši većinski vlasnik tražio isključenje postupajućeg sudije. U oba slučaja predsjednik ovog suda Dijana Mazalić Nović odbacila je zahtjeve stečajnog povjerioca Ratkovca kao neosnovane, odnosno nedozvoljene.

Za ročište je predviđeno da stečajni upravnik podnese izvještaj o radu uz dopune koje je u međuvremenu naložio stečajni sudija, da se donesu uslovi o prodaji preduzeća i da se donese odluka o raspisivanju licitacije o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica.