latinica  ћирилица
17/09/2024 |  11:45 | Autor: RTRS

Košarac: Istočno Sarajevo ima strateški značaj za Srpsku

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac čestitao je gradonačelniku Ljubiši Ćosiću i svim građanima Istočnog Sarajeva Dan i krsnu slavu- Svetog Petra Dabrobosanskog, ističući strateški značaj ovog grada za Republiku Srpsku.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je naveo da je Istočno Sarajevo zahvaljujući odgovornoj politici gradonačelnika Ćosića i njegovog tima danas moderan i urban grad na ponos cijele Srpske.

- Ovaj grad je rastao i stasavao zajedno sa Srpskom. U njemu su utočište i spas našli Srbi koji su u ratnom vihoru prognani iz Sarajeva. Danas su Istočno Sarajevo i Srpska naša kuća i naše ognjište. Istočno Sarajevo je bedem Srpske - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, zbog toga je važno nastaviti aktivnosti na daljem razvoju Istočnog Sarajeva u ekonomskom, društvenom i kulturnom smislu.

- Raduje nas svaki uspjeh našeg grada. Ponosni smo na patriotske politike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i institucija Srpske, koje Istočno Sarajevo neprestano drže u svom fokusu - napisao je Košarac na Instagramu.

Zahvaljujući takvim politikama, kaže Košarac, ovaj grad danas je prepoznat kao uspješna sredina poželjna za život svakog čovjeka.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Grad Istočno Sarajevo proslavlja danas Dan i krsnu slavu, Svetog Petra Dabrobosanskog.

Grad Istočno Sarajevo nastao prije 31 godinu, kada je Savjet Srpskog grada Sarajeva na sjednici održanoj 13. marta 1993. godine donio statutarnu odluku o organizaciji Srpskog grada Sarajeva.

Prvi zakon o ovom gradu donesen je 30. decembra 1993. godine, kada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o Srpskom gradu Sarajevo za vrijeme ratnog stanja ili neposredne ratne opasnosti.

Po završetku Odbrambeno-otadžbinskog rata i velike žrtve koju su podnijeli sarajevski Srbi, kada su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, morali da napuste dijelove grada koji su pripali Federaciji BiH i presele na teritoriju Republike Srpske, Narodna skupština donosi Zakon o Srpskom gradu Sarajevu, 2. aprila 1996. godine, kojim se ime grada mijenja u Grad Srpsko Sarajevo./