latinica  ћирилица
17/09/2024 |  13:08 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

Željeznice Srpske: Popravljena dizel-električna lokomotiva (FOTO)

Nakon završene preventivne opravke dizel - električne lokomotive, serije 661-033 Željeznica Republike Srpske u okviru redovnog i planskog održavanja, koje se izvodi vlastitim sredstvima u depoima za održavanje šinskih vozila u Doboju i Banjaluci, uspješno su izvršene neophodne probne vožnje reparirane lokomotive, objavljeno je na Fejsbuk stranici Željeznica Srpske.
Dizel - električna lokomotiva (foto: facebook.com/zeljeznicerepublikesrpske) -
Dizel - električna lokomotiva (foto: facebook.com/zeljeznicerepublikesrpske)

Probne vožnje izvršene su sa opterećenjem lokomotive vučenim sredstvima, a zatim i ispitivanjem brzine, odnosno sposobnosti same lokomotive da postigne odgovarajuće brzine u okviru redovnog i bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja.

Prva probna vožnja koja je podrazumijevala ispitivanje vučnog vozila u toku vožnje sa opterećenjem na otvorenoj pruzi pod precizno određenim uslovima, a u cilju utvrđivanja sposobnosti vozila za obavljanje bezbjednog i urednog saobraćaja, uspješno je izvršena na relaciji Doboj – Ukrina. navodi se u objavi.

Probna vožnja lokomotiva sa opterećenjem obavlja se na odstojanju od najmanje 50 kilometara.

Druga probna vožnja dizel – električne lokomotive koja je podrazumijevala ispitivanje brzine, odnosno sposobnosti lokomotive za saobraćaj najvećom dozvoljenom brzinom na prugama Republike Srpske, kao i ponašanje svih uređaja na lokomotivi izvršena je na relaciji Doboj - Dragalovci na odstojanju od 30 kilometara u oba smjera.

Direktor Sektora za vuču vozova Predrag Pecikoza, ističe da je dugogodišnji problem starosti lokomotiva i dalje prisutan te da je ulaganje kroz modernizaciju voznog parka prioritet, čija realizacija zavisi od obezbjeđivanja finansijskih sredstava u budućem periodu.

- Neophodno je u narednom periodu značajno investiranje u nabavku novih lokomotiva, imajući u vidu da je veliki broj vučnih vozila zbog svoje dotrajalosti od skoro pola vijeka van eksploatacije. Od ukupno 82 vučna vozila na prugama Srpske, 33 lokomotive radno su aktivne u željezničkom saobraćaju – rekao je Pecikoza.

Direktor Sektora za održavanje šinskih vozila u Doboju Milan Ristić, naglasio je da se u radionicama svakodnevno vrše neophodne opravke, reparacija i redovno održavanje vučnih vozila, kako bi osnovna djelatnost Željeznica Republike Srpske prevoz putnika i roba u kontinuitetu realizovana planiranom dinamikom.