latinica  ћирилица
17/09/2024 |  13:41 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Gavrić: Vodotokovi stabilni, konstantna ulaganja u zaštitu od poplava

U Republici Srpskoj nivoi rijeka su u blagom porastu, ali se ne očekuju nagli porasti koji bi doveli do izlivanja, izjavio je pomoćnik ministra za vodoprivredu Milan Gavrić.
Vodostaj - Foto: RTRS
VodostajFoto: RTRS

Gavrić je rekao da su vodotokovi stabilni, a imajući u vidu protekli period u kojem je dominirala suša, kiša koja pada neće pretjerano uticati na nivo vodostaja većih rijeka.

- Svakodnevno pratimo meteorološke prognoze. Ne vjerujemo da će ijedan vodotok doći i do linije redovne odbrane od poplava, ali ćemo blagovremeno obavještavati o potencijalnim problemima - naveo je Gavrić.

On je istakao da oprez uvijek postoji kada je riječ o bujičnim vodotokovima koji mogu da nastanu u situacijama ekstremnih pljuskova na mikrolokacijama, a što nije moguće ni prognozirati.

Kada je riječ o nasipima na Savi i Drini, Gavrić je rekao da su u stabilnom stanju i da se redovno održavaju.

On je napomenuo da Јavna ustanova Vode Srpske" trenutno realizuje projekat u vrijednosti 19 miliona evra, a koji sadrži više mjera zaštite od poplava na više lokacija u Republici Srpskoj, poput Prijedora, Bijeljine, Modriče, Doboja, Zvornika i Banjaluke.

- Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, zajedno sa Јedinicom za koordinaciju projekata u poljoprivredi, sprovodi projekat "Sava - Drina koridor", koji, između ostalog, obuhvata glavni obodni kanal u Bijeljini - istakao je Gavrić.

On je dodao da očekuje da ovaj projekat bude završen krajem naredne godine, što bi Semberiji donijelo veću sigurnost kada je riječ o vodotokovima od Majevice.

Gavrić je podsjetio da su "Vode Srpske" sa Ministarstvom u više lokalnih zajednica završile projekat hitne zaštite od poplava u vrijednosti od 55 miliona evra.

- Skoro da nijedna lokalna zajednica nije izostavljena. Više desetina mjera su urađene. Obuhvatao je cijeli savski nasip, regulaciju određenih vodotokova iz sliva Save - rekao je Gavrić.

On je poručio da je resorno ministarstvo uvijek usmjereno na ulaganja u vodoprivredu, posebno imajući u vidu klimatske promjene.

- Uvijek planiramo nove projekte i obezbjeđujemo neophodna sredstva - naveo je Gavrić za Srnu.