latinica  ћирилица
17/09/2024 |  13:51 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

MUP Srpske ubrzao aktivnosti na uspostavljanju sistema "Amber alert"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske intenziviralo je aktivnosti na uspostavljanju sistema "Amber alert"koji omogućava brzo pronalaženje nestale djece, te se njegovo uvođenje očekuje naredne godine.
Amber alert - Foto: Ustupljena fotografija
Amber alertFoto: Ustupljena fotografija

Ovaj sistem u Srpskoj će biti uveden po uzoru na sistem "Pronađi me", koji je u primjeni u Srbiji.

Sistemom "Amber alert" odmah po prijavi nestanka maloljetnog lica, predviđeno je obavještavanje cjelokupne javnosti, s ciljem što bržeg pronalaska.

- Za njegovo efikasno funkcionisanje, neophodno je uključivanje šire društvene zajednice - rekla je za Radio Republike Srpske, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u MUP-u Srpske, Mirna Miljanović.

Partneri u ovom projektu su i mobilni operateri, jer će svi građani dobiti SMS sa istim sadržajem.

Takođe, te poruke automatski će biti objavljivani i na plakatima Autoputeva. kao i drugi subjekti poput autobuskih stanica.

- Za aktivaciju "Amber alert" sistema predviđeni su jasni kriterijumi. Nije predviđeno njegovo aktiviranje u bilo kojem slučaju nestanka djeteta. Mi na godišnjem nivou imamo desetine prijava nestanka djece. Sistem se neće aktivirati npr. ukoliko se radi o bijegu od kuće, te ukoliko ne postoji bojazan za zdravlje i život djeteta - naglasila je Miljanovićeva.

I prema trenutnim zakonskim odredbama u Srpskoj, predviđeno je da se u potragu za nestalim djetetom policija uključi odmah po prijavi, a u slučaju nestanka odrasle osobe tek nakon 24 časa.