latinica  ћирилица
17/09/2024 |  14:29 | Autor: SRNA

Budimir: Značajna posjeta Dodika Mađarskoj, svaki dan je pobjeda Srpske u spoljnoj politici

Posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Mađarskoj veoma je značajna, a od velike važnosti je i zainteresovanost Mađara za proširenje saradnje sa Srpskom budući da njihova zemlja predsjedava EU, ocijenio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.
Željko Budimir - Foto: RTRS
Željko BudimirFoto: RTRS

Budimir je u izjavi Srni istakao i to da Mađaraska snažno podržava proces integracija zemalja zapadnog Balkana.

- Na sastanku smo upoznali premijera Viktora Orbana i ministra inostranih poslova Petera Sijarta sa svim problemima sa kojima se susrećemo u toku pregovora na putu BiH ka EU. Zvaničnici Mađarske upoznali su nas sa aktuelnim dešavanjima u EU i važno nam je bilo da saznamo kakav je bio ishod mirovne inicijative Mađarske kada je riječ o odnosima Kijeva i Moskve - rekao je Budimir.

On je naveo da Mađarska ima bliske odnose i saradnju sa drugim zemljama EU, te da je važan stav Budimpešte u Briselu, navodeći značajnu ulogu Mađarske kada je riječ o saradnji sa Njemačkom i Francuskom.

- Mađarska igra veoma važnu ulogu u EU. Pogledajte samo mirovnu incijativu koju je vodio Orban. Ta zemlja je zainteresovana za proširenje EU na zapadni Balkan i to ne samo iz ekonomskih i političkih, već bezbjednosnih razloga - naveo je Budimir, koji je i profesor međunarodnih odnosa.

On je dodao da je još aktuelno pitanje migracija i svih izazova koje sa sobom nosi ovaj proces, kao i da Mađarska prepoznaje prijetnje.

Kada je riječ o saradnji sa Republikom Srpskom, ministar je ukazao da je Mađarska podržala nastavak projekata u oblasti poljoprivrede i nabavci mehanizacije po povoljnim cijenama, te dodao da je razgovarano i o saradnji u oblasti energetike.

- Mađari su zainteresovani da daju podsticaje i u oblasti poslovanja malih i srednjih preduzeća - naveo je Budimir.


MAĐARSKA PODRŽALA TRAMPA, POLITIKU MIRA PODRŽAVA I PREDSЈEDNIK SRPSKE MILORAD DODIK

Ministar Budimir je ocijenio da je posebna uloga Mađarske i u geopolitičkim odnosima, istakavši da je jedna od malobrojnih zemalja koja je ostavila otvorenu vezu i sa istokom i sa zapadom.

Dodao je da Budimpešta, osim sa Moskvom, ima dobre odnose sa Pekingom, ali i nesumnjivo podržava republikanskog kandidata Donalda Trampa u izborima za predsjednika SAD.

- To je negdje u saglasju i sa politikom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je dao podršku Trampu. Vidjeli smo da se u SAD kampanja ne vodi samo u medijima već i oružjem, jer je Tramp izbjegao i drugi atentat - kaže Budimir.

Govoreći o predstojećim američkim predsjedničkim izborima, Budimir je naveo da je veoma teško procijeniti u kojem pravcu će ići spoljna politika SAD, te da je teško očekivati velike promjene politike koja je zasnovana na principima moći.

- Američki državni sekretar Entoni Blinken je pokazao da često nije shvatao politiku na vrlo trusnim područjima kao što je Bliski istok, pa i u Ukrajini koja je pitanje svih pitanja. Komplikuje se situacija u svijetu, posebno je važna tu uloga Rusije, ali i država unutar EU koje imaju konekciju sa Moskvom - ukazao je Budimir.


POLITIKA ZVANIČNIKA SRPSKE ZASNOVANA NA OČUVANjU SUVERENITETA I OD TOGA NIKO NEĆE ODUSTATI

Kada je riječ o pritiscima na Republiku Srpsku, Budimir je naveo da oni koji sprovode takvu politiku odlaze u biološku penziju, te će se s tim mijenjati i pogled prema Balkanu.

- Novi ljudi koji dolaze u Stejt department nemaju lični problem sa predstavnicima Republike Srpske. To je šansa za Republiku Srpsku. Međutim, važno je ono što mi radimo, nije važno kako nas drugi gledaju - istakao je Budimir.

On je rekao da od politike čuvanja nacionalnih interesa i zaštite Srba niko neće odustati i da takva politika u Republici Srpskoj po svaku cijenu mora da živi.

- Bez obzira o kakvim pritiscima je riječ, samo tako možemo garantovati naš opstanak na ovom prostoru. Svaki dan za Republiku Srpsku je pobjeda kada govorimo o spoljnoj politici i nisam pesimista kada je riječ o statusu Sprske i nastavku politike koju vodi sadašnja vlast - zaključio je Budimir.