latinica  ћирилица
17/09/2024 |  15:19 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

U Bijeljini još traje spor između Doma zdravlja i grada - dug prema zdravstvenoj ustanovi premašio milion i po maraka (VIDEO)

Јoš traje spor između bijeljinskog Doma zdravlja i Grada. Dug prema zdravstvenoj ustanovi premašio milion i po maraka. Zaposleni ističu da je ovo jedina zdravstvena ustanova u Srpskoj kojoj lokalna zajednica kao osnivač, ne izmiruje zakonske obaveze i ignoriše skupštinske odluke.
Dom zdravlja Bijeljina (foto: dzbijeljina.com) -
Dom zdravlja Bijeljina (foto: dzbijeljina.com)

Za nepune četiri godine, Gradska uprava u Bijeljini na račun Doma zdravlja nije uplatila ni marku. Milion i petsto osam hiljada maraka duga prema ovoj zdravstvenoj ustanovi predmet je tužbe jer je, tvrde, ugrožena primarna zdravstvena zaštita građana Bijeljine.

- To je novac koji se daje za održavanje i potrebe ustanove, za plate zaposlenih, za 25, 26 sektorskih ambulanti - kaže Danijela Đukin direktor Doma zdravlja Bijeljina.

Za rekonstrukciju sektorskih ambulanti, kažu u upravi Doma zdravlja, dug je premašio 70.000 maraka.

- Ta priča kako se svakodnevno radi rekonstrukcija ambulanti, to je rekonstrukcija mjesnih zajednica. Želim da budem jasna , svi mediji koji prenose rekonstrisana zdravstvena ambulanta u selu Čengić, recimo ili u selu Brodac ili u Amajlijama - to su rekonsturisane mjesne zajednice. Izgradi se plato ispred, stavi se neka rampa, a naše nije ni pipnuto - dodaje Đukinova.

Apeli zaposlenih u Domu zdravlja da grad izmiri zakonske obaveze, ostali su bez odgovora.

- O obavezama svih lokalnih zajednica prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti po Zakonu o zdravstvenom osiguranju - istakla je Gordana Mitrović pomoćnik direktora za finansije u Domu zdravlja Bijeljina.

Slučaj Bijeljina izdvojio se kao jedinstven u Republici Srpskoj, kažu u Udruženju medicinskih sestara i tehničara i Sindikatu ljekara.

- U razgovoru sa koleginicama širom Republike Srpske saznala da sam ovakvo stanje u njihovim zdravstvenim ustanovama ne postoji. Oni imaju dobru saradnju kada je u pitanju njihova gradska uprava ili opština - navela je Tatjana Perić predsjednica Saveza medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

Dražen Stanišić predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine istakao je da će i dalje pružati usluge pacijentima koji su na prvom mjestu.

- Za dalje vidjećemo kakvo će biti stanje i poštovanje budućih dogovora - dodao je Stanišić.

Zbog svega navedenog Dom zdravlja, još u februaru, tužio je Gradsku upravu, za potraživanja zaključno sa 2023. godinom. Već su održana dva ročišta, treće je zakazano za novembar gdje je potrošeno više od milion i po maraka koji su skupštinskim odlukama i budžetom bili predviđeni za Dom zdravlja, pitanje je na koje javnost čeka odgovor gradske uprave.