latinica  ћирилица
17/09/2024 |  15:40 | Autor: SRNA

U FBiH bez vanrednog usklađivanja penzija, penzionerima jednokratna pomoć

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić rekao je da neće biti vanrednog usklađivanja penzija, jer za to ne postoji zakonsko uporište i može doći do kolapsa cijelog sistema, te dodao da će penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć.
Novac - Foto: Ustupljena fotografija
NovacFoto: Ustupljena fotografija

Nakon sastanka sa predstavnicima penzionera, Delić je rekao da će za banjsko liječenje biti planiran milion KM za ovu godinu, te dva miliona KM za narednu, kao i da će se raditi na izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH.

On je naveo da u FBiH trenutno ima 451.000 penzionera i 549.000 zaposlenih, da broj penzionera raste, ali to ne prati rast broja radnika.

- Donijeli smo strategiju za zapošljavanje na nivou FBiH, sprovodimo projekat sa Svjetskom bankom za zapošljavanje, projekat garancije za mlade koji se odnosi na zapošljavanje, a na Domu naroda je oboren Zakon o posredovanju u zapošljavanju - rekao je Delić.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić rekao je da situacija nije sjajna, ali da je postignut određeni dogovor, te da će jednokratna pomoć biti isplaćena u drugoj polovini oktobra.

Prema njegovim riječima, Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH odlučivaće o protestima ove populacije.

Penzioneri FBiH okupili su se ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu da iskažu nezadovoljstvo položajem u društvu dok je trajao sastanak njihovih predstavnika da delegacijom Vlade FBiH.

Oni su nosili transparente "Sram vas bilo, gladni smo", te "Siti smo svega, a gladni hljeba", a jedan od zahtjeva su izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH za redovno i vanredno usklađivanje penzija.