latinica  ћирилица
17/09/2024 |  16:06 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Vlada pomaže domove penzionera u Srpskoj; Odlični uslovi populaciji treće dobi (VIDEO)

Prepoznavši potrebu za osnivanjem domova penzionera, 2012. godine Vlada Republike Srpske osnovala je ove domove u Banjaluci i Trebinju. Ministar Danijel Egić obišao je banjalučki dom.
Danijel Egić u Domu penzionera Banjaluka - Foto: RTRS
Danijel Egić u Domu penzionera BanjalukaFoto: RTRS

Među 187 korisnika doma je i čuveni padobranac i pilot, Viktor Kupljenik.

Sa 6.134 skoka i više od 1.350 sati leta, upisan je u sportsku istoriju i Banjaluke i bivše države. Dom je izabrao po dobrom glasu.

- Izuzetno sam zadovoljan ovdje. Svugdje će te poštovati onoliko koliko si zaslužio i onako kako se ponašaš jer živimo u jednoj zajednici - rekao je Kupljenik.

Da bi uslovi bili dostojni čovjeka u trećoj životnoj dobi, od osnivanja 2012. godine trude se uprava doma, kao i osnivač - Vlada Republike Srpske.

- Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite obezbjeđuje određena sredstva koja redovno doznačuje domovima pezionera, dakle već množina iznosi po 200.000 maraka. To je tranša koju mi godišnje prebacimo za rad domova penzionera - istakao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Da su neophodni alternativni izvori finansiranja, u ovoj samofinansirajućoj ustanovi uvjerili su se prije nekoliko mjeseci.

U poplavama bio je poplavljen cijeli donji sprat.

- Veliki broj naših prijatelja se odazvao i donirao različite vrste sredstava. Svima im se zahvaljujem što su prepoznali našu ustanovu po dobru - navela je Bosiljka Bošnjak, direktorka Doma penzionera Banjaluka.

Da se dobar glas o ovom domu daleko čuje, potvrđuje i velika lista čekanja.

Јedan od ciljeva u narednim godinama je proširenje kapaciteta.