latinica  ћирилица
17/09/2024 |  16:18 ⇒ 16:39 | Autor: TANЈUG

Petković: Delegacija Prištine odbila trilateralni razgovor jer ne žele da pričaju o ZSO (VIDEO)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da danas u Briselu nije došlo do trojnog sastanka sa Prištinom, jer je to odbio njihov pregovarač Besnik Bisljimi, jer je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su ZSO, usluge i pitanje primjene sporazuma i predstavila mjere za zaštitu srpskog naroda.
Petar Petković (foto: TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Petar Petković (foto: TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr)

Petković je rekao da Beograd nikada nije imao problem da razgovara i ima direktne susrete sa prištinskom stranom, kao i da su tokom trojnog susreta mogli da kandiduju šta god žele, ali da je Bisljimi to odbio.

- Do trojnog direktnog susreta sa prištinskom stranom nije došlo zato što je  Bisljimi odbio da se sretne sa predstavnicima Beograda, jer smo mi insistirali na temama kao što su ZSO, usluge i pitanje implementacije odnosno primjene sporazuma - rekao je Petković novinarima.

Petković je poslije sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u okviru dijaloga Beograda sa Prištinom, rekao da se razgovaralo o punoj implementaciji svih prethodno postignutih i dogovorenih sporazuma, kao i sveobuhvatnim mjerama koje je predstavio Aleksandar Vučić za zaštitu srpskog naroda na AP KiM i uslova za oživljavanje procesa dijaloga.

Naveo je da je srpska strana u Briselu razgovarala i o mostu na Ibru, o poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalim osobama i integrisanim upravljanjem prelazima.

- Dakle, brojne teme su bile za pregovaračkim stolom. Kao glavni pregovarač Beograda sam predstavio mjere Vlade Republike Srbije o kojima je predsjednik Aleksandar Vučić govorio na konferenciji za medije - rekao je Petković.

On je poslije sastanaka rekao novinarima da je razgovarano o mjerama koje podrazumijevaju oživljavanje procesa dijaloga koji je preko potreban.