latinica  ћирилица
17/09/2024 |  18:21 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Јavor: Zatražićemo hitan sastanak s predsjednikom Vlade Reublike Srpske o Ribnjaku "Saničani"

Prijedorska Gradska uprava zatražiće od Vlade Srpske da uputi pismo namjere za kupovinu Ribnjaka "Saničani". Kažu da su od njih i predsjednika Republike, ranije dobili potvrdu da Vlada ima namjeru da kupi ovo preduzeće, koje je u stečaju, i preda ga na upravljanje Gradu. Zadnja procjena vrijednosti Ribnjaka je 5,5 miliona maraka, uključujući tri miliona dugovanja povjeriocima.
Ribnjak Saničani - Foto: RTRS
Ribnjak SaničaniFoto: RTRS

Ribnjak "Saničani" trenutno zapošljava šest radnika. Čuvaju imovinu i riblji fond, čiste ispuste i kontrolišu vode. Platu nisu primili od januara, a godinama im se ne uplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje.

- Јedan od radnika je imao zdravstevnih problema, morao je ići na operaciju. Međutim, pošto se ne uplaćuje zdravstveno osiguranje, nije mogao ostvariti to, morao je napustiti preduzeće, prijaviti se na Biro da bi ostvario zdravstveno osiguranje - kaže Veljko Dragić radnik Ribnjaka "Saničani", Prijedor

Mještanin Saničana i odbornik u Skupštini grada Prijedora Nenad Gvozden ističe da je i stanište što se tiče divljih životinja katastrofa.

- Velika akumulacije vode u Ribnjaku "Saničani" i ne daj Bože da dođe pucanja zapuštenih nasipa. Mislim da bi Prijedor bio pod vodom - naveo je Gvozden.

Sjednica Skupštine povjerilaca zakazana je za 9. oktobar kada bi trebalo da budu usvojeni uslovi prodaje Ribnjaka i raspisana licitacija. Odbor povjeralica ranije je usvojio prijedlog uslova prodaje.

- Odmah da se zaposli 30-ak minimalno radnika, da se može prijaviti javna uprava, organi javne uprave i mogu oni koji se bave najmanje pet godina su se bavili sa ribarstvom, sa tom djelatnošću i da nastavi dalje djelatnost - istakao je Mirko Marčeta, stečajni upravnik Ribanjaka "Saničani" Prijedor.

Gradonačelnik Slobodan Јavor kaže da će zatražiti hitan sastanak s predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem i da se Vlada obrati pismom namjere da je spremna kupiti ribnjak i predati ga gradu na upravljanje.

- Kada dobijemo vlasništvo, ključni su troškovi koji su neophodni uložiti da bi se pokrenula proizvodnja. Znači, oni su višemiolionski, to da naglasim, to nisu mali troškovi, ali tek tada kad dobijemo konkretno Ribnjak na upravljanje, onda ćemo vidjeti koliko je nama sredstava neophdno - rekao je Slobodan Јavor gradonačelnik Prijedora.

Površina Ribnjaka "Saničani" iznosi 1.400 hektara. Stečaj Ribnjaka, koji ima privredni, hidrotehnički i ekološki značaj, ne samo za Prijedor, već i za cijelu regiju, otvoren je u martu 2022. godine.