latinica  ћирилица
17/09/2024 |  18:24 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Kada će Gradska uprava u Bijeljini izmiriti obećana sredstva fudbalskim klubovima? (VIDEO)

Za sport u Bijeljini iz gradske kase od početka godine do danas ni marke. Bijeljinski fudbalski klubovi koji se takmiče od druge do šeste lige, tek su danas dobili prvi novac koji im je ove godine doznačen iz budžeta grada. Tako su prethodnih osam mjeseci, fudabaleri morali sami da finansiraju takmičenja, putovanja i druge troškove.
Fudbalski teren - Foto: RTRS
Fudbalski terenFoto: RTRS

Predstavnici klubova okupljenih u Opštinski fudbalski savez, kažu da je ovo nedopustiv odnos bijeljinske gradske uprave prema sportu.

Fudbalski klub "Proleter" iz Dvorova postoji već 95 godina i kažu da situacija u klubu nikada nije bila teža.

Takmiče se u Drugoj fudbalskoj ligi gdje imaju i zapažene rezlutate, ali i velike troškove - prije svega zbog putovanja.

Godišnje bi iz budžeta grada trebalo da im pripadne oko 40.000 maraka, ali nisu sigurni ni u iznos niti im je novac dostavljen u prethodnih osam i po mjeseci.

- Najteža stvar je bila što smo mi u ovih prvih pet kola šampionata imali dva gostovanja, u Bileći i Gacku. Јedno gostovanje, za one koji ne znaju, za troškove prevoza nas košta 1.700 maraka. Mi nemamo niti jedne marke u svojoj kasi - kaže Aleksandar Ostojić, član uprave "Proletera".

Prošle polusezone, koja traje od marta do juna, fudbaleri i sportski radnici, utakmice su finansirali iz sopstvenih sredstava, što je nezapamćeno u praksi.

Entuzijazam i sponzori održali su seoski sport, posebno u klubovima koji su investirali u terene zbog prelaska u višu ligu.

- Pojavili su se značajni sponzori koji su nam pomogli pa smo se održali. S obzirom da smo prešli u višu ligu, morali smo odraditi određene radove na stadionu. Јoš smo dužni dobavljačima, a sad računamo na ta sredstva da završimo i s tim - rekao je Mićo Živić, predsjednik FK "Zadrugar" iz Donjeg Crnjelova.

Fudbal je najmasovniji sport, tako da u 52 kluba nižih liga u Bijeljini ima oko 4.200 registrovanih igrača.

Nedjeljna utakmica često je i najvažniji društveni događaj u selima, a klubovi pored igrača, okupljaju i podmladak i roditelje djece koja treniraju.

- Katastrofalna godina, koja još nažalost nije iza nas, jer još uvijek nije ništa riješeno, ali moram da iskažem i veliki stepen divljenja i zahvalnosti svim sportskim entuzijastima koji nisu dozvolili da se fudbal u Bijeljini ugasi - istakao je Goran Јanjić, predsjednik Opštinskog fudbalskog saveza Bijeljina.

Pored fudbalera i drugi sportisti u Bijeljini imali su ove godine velikih problema u vezi sa finansiranjem troškova rada klubova i takmičenja.

Zbog neredovnog finansiranja neki klubovi koji nastupaju u višim rangovima takmičenja ostali su bez najboljih sportista.

Sredstva za rad klubova iz gradskog budžeta ranijih godina isplaćivana su kvartalno, a ove godine prvi novac doznačen je tek u septembru, na početku predizborne kampanje.

Izostali su odgovori Gradske uprave na naša pitanja i o ovoj temi.