latinica  ћирилица
17/09/2024 |  18:39 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Uz podršku podsticajnih sredstava, mladi se u Srpskoj odlučuju za ostanak na selu (VIDEO)

Prva konferencija mladih u poljoprivredi biće otvorena sutra u Obudovcu i okupiće oko 250 mladih poljoprivrednika i stručnjaka iz svih djelova Srpske. Cilj je promocija sela i zadrugarstva, unapređenje postojećih i jačanje novih podsticajnih mjera koje su vjetar u leđa mladima koji grade budućnost na selu. Pokrovitelj konferencije je Kabinet predsjednika Republike Srpske.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

"Јoš uvijek oremo sve naše njive" slogan je konferencije koja će okupiti mlade poljoprivrednike, "orne" za rad, koji idu ukorak s vremenom i osluškuju tržište.

Među njima je agronom Dragana Duvnjak koja u selu Osojci kod Dervente na dva hektara ima organsku plantažu šipka i voćnjak sa autohtonim sortama jabuka.

Zakupila je još 12 hektara radi ratarstva. Osim čaja od šipka planira da pravi i ulje, a od jabuka zdrave grickalice.

- U planu je da pravimo ulja. Јoš tražimo kvalitetnu recepturu pošto smo vidjeli da je potrebno na tržištu. Nije zasićeno prirodnom kozmetikom. Od jabuka definitivno ćemo praviti čips kao neku vrstu malih užina za djecu, a i za odrasle - navela je Duvnjakova.

Volje za rad i ideja ne manjka ni Bojani Nešković Božilović koja radi u tri smjene.

Blagodeti prirode u Bratuncu koristi za proizvodnju autohtonog povrća koje planira direktno da nudi gostima u etno selu.

- Želim pokrenuti posebnu priču u svom selu Pobrđu, za koje kažem da je najljepše selo kao i u opštini Bratunac, koja ima jako dobre šanse da pokrene taj turizam - priča Nešković Božilović.

Ono što je iznjedrila Hercegovina na najbolji način predstavlja Igor Dabić iz Trebinja koji je diplomirao fitomedicinu na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, a master posvetio vinogradarstvu i vinarstvu.

Razvija domaće autohtone sorte grožđa, a vinariju gradi uz pomoć lokalne zajednice i resornog ministarstva.

- Svake godine dobijamo adekvatna sredstva za koja smo konkurisali. Ona su nam bila vjetar u leđa, pogotovo prije dvije - tri godine, kad smo počinjali da pravimo veliki iskorak u ozbiljnoj proizvodnji - izjavio je Dabić.

Ovo su neki od brojnih primjera mladih ljudi koji su napravili čvrste temelje za svoju budućnost.

Perspektivu vide u selu i ne boje se rada koji, kažu, uvijek donese uspjeh.

Svoje proizvode predstaviće na sajmu u okviru konferencije mladih u poljoprivredi na kojoj će u naredna tri dana biti održane panel diskusije, stručne prezentacije i nagrađeni najbolji agropreduzetnici.