latinica  ћирилица
17/09/2024 |  18:57 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Praznik za ljubitelje lijepe riječi; U Banjaluci počeo Međunarodni sajam knjige (VIDEO)

Besjedom pisca i akademika Milosava Tešića u Banjaluci je otvoren 29. Međunarodni sajam knjige koji je ove godine posvećen klasiku srpske i jugoslovenske književnosti, Branku Ćopiću.
Sajam knjiga - Foto: RTRS
Sajam knjigaFoto: RTRS

- Međunarodni sajam knjige predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Republici Srpskoj, te je prilika da se promoviše čitanje kao važan dio obrazovanja i kulturnog razvoja, posebno među mladima - rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Izrazila je zadovoljstvo jer ovaj sajam svake godine privlači veliku pažnju javnosti i podsjeća na trajnu vrijednost knjige i čitanja.

Sajam će biti otvoren do 23. septembra, svakim danom od deset do 20 časova, a ulaznica košta, simbolično, jednu marku.

Vrata Sajma otvorena su za ljubitelje knjige od 10 časova, a od 14 časova Zajednica izdavača BiH organizuje svoje predstavljanje u okviru panela, na kojem će učestvovati Boris Maksimović ("Imprimatur" Čelinac), Almir Šahalić, predsjednik Zajednice izdavača BiH, i Boško Njavro ("Naklada Mate" Grude), član Zajednice izdavača BiH.

Tokom narednih dana Sajma biće organizovani brojni paneli, radionice, promocije knjiga i dodjele nagrada.

Tradicionalna dodjela nagrada 29. Međunarodnog sajma knjige Banjaluka 2024. zakazana je za 20. septembar u 12 časova, kada će biti uručene nagrade za izdavački poduhvat, savremenu književnost, najbolju knjigu za djecu, njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti, kao i za najbolju promociju na sajmu.