latinica  ћирилица
17/09/2024 |  18:58 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Rektorat banjalučkog Univerziteta najavio pravnu borbu protiv Gradske uprave (VIDEO)

Rektorat banjalučkog Univerziteta najavljuje pravnu borbu nakon što je gradska tržišna inspekcija donijela odluku o zabrani dalje naplate i kontrole ulaska vozila u krug Univerziteta.
Banjalučki Univerzitet - rampa - Foto: RTRS
Banjalučki Univerzitet - rampaFoto: RTRS

Iz Univerziteta upozoravaju da već mjesecima nisu u funkciji dvije od tri kapije Kampusa, jer je gradska vlast, građevinskim radovima, uzurpirala zaštićeno područje.

Za ove radove gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije posjedovao građevinsku dozvolu, potvrdili su iz republičkog Prabovranilaštva.

Kome smeta viši stepen bezbjednosti za hiljade studenta, ali i banjalučane koji svakodnevno uživaju u Univerzitetskom gradu koji je zaštićeno područje?

Oni kojima je Kampus trenutno druga kuća, mišljenja su da naplata ulaska vozila, ne samo da bi njihovo okruženje učinila sigurnijim, nego bi regulisala i saobraćaj.

- Svjedoci smo da je u ranijem periodu, ne kod nas direktno, ali u drugim zemljama, bilo terorističkih napada i svega. Samim tim, ovo je jedna od mjera bezbjednosti - navodi Nikola Šobot, predsjednik studentskog Parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Iz Rektorata navode da su svi koraci urađeni uz strogo poštovanje zakonskih regulativa i podršku resornog ministarstva.

- To su zakoni kojima se regulišu zaštićena područja, a zaštićena područja, između ostalog su i nacionalni parkovi. Shodno tome, Tržišna inspekcija grada nije nadležna da vrši kontrolu ulaska u zaštićena područja - rekao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Iz Univerziteta ponavljaju - nije riječ o naplati parkinga, nego regulisanju ulaska u zaštićeno područje koje je smješteno u centru Banjaluke.

Kroz Univerzitetski grad, zaštićenu zonu, cirkuliše nekoliko hiljada studenata, kao i veliki broj zaposlenih lica.

Njihova bezbjednost, jedan je od glavnih prioriteta resornog ministarstva, kao i Vlade Republike Srpske.

Zbog toga je Vlada u razvoj oba javna Univerziteta uložila višemilionske cifre.

Banjalučki Univerzitet je kao jedan od prioriteta investicionih ulaganja kandidovao projekat "Rekonstrukcija i izgradnja internih

saobraćajnica".

- U toku 2024. godine realizovana je prva faza u vrijednosti 200.000 KM, od čega je na rekonstrukciju saobraćajnice izdvojeno 198.055 KM, dok je vrijednost opreme, koja služi za naplatu ulaska motornih vozila 21.937 KM - naveli su u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Već nekoliko mjeseci na ulazu u Univerzitet nisu u funkciji dvije od tri kapije, jer aktuelna gradska administracija kao što potvrđuje Pravobranilaštvo Srpske radi bez neophodnih građevinskih dozvola.

- Izvođač koga je Grad ovlastio, u junu je neovlašteno ušao u posjed Univerziteta, odnosno zaštićenog područja i tom prilikom su čak i porušili ogradu i krenuli sa odgovarajućim građevinskim radovima, da pri tome Univerzitet uopšte nije ni obaviješten - dodao je Gajanin.

Јelena Toromanović, portparol Pravobranilaštva Republike Srpske naglasila je da prije početka izvođenja radova, Grad Banjaluka nije bio vlasnik predmetnog zemljišta.

- Skupština nije donijela odluku o potrebi pribavljanja nepokretnosti od Univerziteta. Rješavanje imovinsko-pravnih pitanja je u postupku, pa samim tim, nije mogla ni biti izdata građevinska dozvola - kazala je Toromanovićeva.

Rukovodstvo Univerziteta napominje da će se protiv neosnovane odluke gradske Tržišne inspekcije boriti svim pravnim sredstvima, jer njihova autonomija i legitimitet ne smiju da se dovode u pitanje.

Odgovor iz Gradske uprave nismo dobili.