latinica  ћирилица
17/09/2024 |  19:32 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Saobraćajna revolucija u Banjaluci pretvorila se u katastrofu; Mnogo započeto, a gotovo ništa završeno (VIDEO)

Raskopani putevi, nezavršeni kružni tokovi, hronične gužve. Ovo je svakodnevica Banjalučana. Zbog loših saobraćajnica, rupa na putevima, vozači ostaju bez točkova, što može ugroziti bezbjednost svih učesnika u saobraćaju. Zbog toga i ne čudi što upravo Banjaluka prednjači po broju saobraćajnih nezgoda u Srpskoj.
Rupa na putu - Foto: RTRS
Rupa na putuFoto: RTRS

Građani kažu da se ovakvoj saobraćajnoj revoluciji ni u snu nisu nadali.

Ulice u banjalučkim naseljima - u katastrofalnom stanju, rupa do rupe, što je, itekako, razljutilo vozače. Strahuju za svoju bezbjednost, jer su oštećeni putevi nerijetko uzrok saobraćanih nezgoda.

Osim toga primorani su da zbog ogromnih rupa i nekvalitetno "zakrpljenih " puteva često popravljaju automobile, a popravke, kažu, nisu jeftine. Ni svakodnevne ogromne gužve više nisu novina.

Na gužve i loše puteve upozoravaju i stručnjaci. Kažu da su to često razlozi saobraćajnih nezgoda koje mogu ugroziti život svih učesniak u saobraćaju.

- Prema posljednjim informacijama iz MUP-a, na teritoriji koju pokriva PU Banjaluka svake godine dogodi se 4.500 saobraćajnih nezgoda, što je skoro polovina svih saobraćajnih nesreća u Republici Srpskoj. Ono što moram da naglasim je da je prema svim istraživanjima faktor put, koji igra ulogu u saobraćajinim nesrećama, igra ulogu pet odsto, svih nesreća, i jako je teško procjeniti taj faktor - naveo je Nikola Ćopić saobraćajni vještak.

Održavanje puteva mora da bude prioritet, jer loša infrastuktura, oštećeni šahtovi, rupe... mogu da ugroze ljudski život, upozoravaju i iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

- Imate u Banjaluci dosta takvih oštećenja, ili na neodgovarjući način postavljeni, propali šahtovi. Onda vozači izbjegavaju te šahtove, ili rupe na putu. Da bi izbjegli oštećenja bježe na drugu saobraćajnu traku, a onda stvaraju rizik. Svako oštećenje na putu je opasnost za učesnike u saobraćaju - poručio je Milija Radović direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Ukoliko se utvrdi da je razlog nesreće oštećenje na putu, vozači imaju pravo da traže nadoknadu.

- Ukoliko postoji nedostatak na kolovozu u smislu udarnih rupa ili odrona, a vozači oštete svoje vozilo prilikom naleta mogu svoja prava da potražuju tako što pošalju zahtjev da im upravljač puta nadoknadi štetu koja je nastala na vozilu zbog neadekvatnog održavanja putne infrastrukture - dodaje Ćopić.

Mnogo započeto, a gotovo ništa završeno. Najveći grad Srpske zaslužuje da ima kvaliteniju infrastrukturu. Iako je, kako ističu građani, saobraćajni kolaps u Banjaluci već postao normalna pojava, ulice ne smiju biti prekrivene rupama, kako bi bar smanjili mogućnost nezgoda. Ali to, nadležne u Banjaluci, izgleda mnogo ne brine!