latinica  ћирилица
17/09/2024 |  21:39 ⇒ 21:46 | Autor: SRNA

"Susret sa Nenadom Grujičićem" u Prijedoru

U prijedorskoj galeriji "Sreten Stojanović" održano je književno veče "Susret sa Nenadom Grujičićem", književnikom i dugogodišnji predsjednikom "Brankovog kola".
Prijedor - književno veče sa Nenadom Grujičićem - Foto: SRNA
Prijedor - književno veče sa Nenadom GrujičićemFoto: SRNA

Grujičićev susret sa ljubiteljima poezije obilježila je besjeda o Branku Radičeviću, velikom pjesniku srpskog romantizma.

On je naveo da "Brankovo kolo" radi na tome da na uzvišen način obilježi dva vijeka od rođenja Radičevića.

On je podsjetio na svoj književni opus koji je posvećen Radičeviću, kao što su izdanja "Kolo, kolo naokolo" i "Ao, danče, ala si mi beo".

Nakon besjede, predstavljena je nova Grujičićeva poema "Kozaro, sejo i pramajko" koja pjesnika povezuje sa zavičajem, sa epopejom Kozare kao svojevrsno opjelo stradalim srpskim dušama na Kozari.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da je večerašnji program susreta sa književnikom dio manifestacije 52. Književni susreti na Kozari.

- Radi se o etabliranom pjesniku, o velikanu naše književnosti koji je idejni tvorac "Brankovog kola" i mi , kao što smo zagledani u majku, maticu Srbiju, tako smo zagledani i u "Brankovo kolo". On je rado viđen gost na našim susretima i vjerujem da je publika uživala u ovoj večeri sa Nenadom Grujičićem - rekao je Milješić.

Grujičić je 2005. godine dobio nagradu "Skender Kulenović" za knjigu godine "Svetlosti i zvuci".

Književni susreti na Kozari nastavljaju se sutra u 18.30 časova u Biblioteci "Ćirilo i Metodije" kada je planirana posjeta učesnika Književnih susreta gdje će biti održano i uručivanje knjiga sa potpisom.

Od 19.30 časova u prijedorskom pozorištu biće organizovana manifestacija "60 godina Književnih susreta na Kozari", u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor sa učesnicima Prvih književnih susreta na Kozari 1964. godine.