latinica  ћирилица
18/09/2024 |  07:17 ⇒ 08:00 | Autor: sputniknews.com

Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete kratkog dometa - drugi put za nedjelju dana

Sjeverna Koreja ispalila je više balističkih projektila kratkog dometa ka svojoj istočnoj obali, saopštili su Јužna Koreja i Јapan.
Raketa Sjeverne Koreje (Foto: EPA/JEON HEON-KYUN) -
Raketa Sjeverne Koreje (Foto: EPA/JEON HEON-KYUN)

Rakete su poletjele iz Kaečona, sjeverno od Pjongjanga i letjele su oko 400 kilometara, saopštio je Združeni generalštab Јužne Koreje, bez preciziranja koliko je projektila lansirano i gdje su sleteli.

- Osuđujemo lansiranje projektila Sjeverne Koreje i smatramo ga jasnom provokacijom koja ozbiljno ugrožava mir i stabilnost Korejskog poluostrva - navodi se u saopštenju.

Pola sata nakon prvog obavještenja o raketi, japanska obalska straža je saopštila da je Sjeverna Koreja ispalila još jednu balističku raketu.

Јapanski ministar odbrane Minoru Kihara rekao je da je najmanje jedna od raketa pala u blizini istočne unutrašnje obale Sjeverne Koreje i da se lansiranja ne mogu tolerisati, preneo je Rojters.

Američka indo-pacifička komanda objavila je da je upoznata sa lansiranjima i da se konsultuje sa Seulom i Tokijem.

Sjeverna Koreja je prošlog četvrtka ispalila nekoliko balističkih projektila kratkog dometa, što je bilo prvo takvo lansiranje u proteklih više od dva mjeseca.

Lansiranje raketa usledilo je nekoliko dana nakon što je Severna Koreja prvi put pokazala slike centrifuga koje proizvode gorivo upotrebljivo za nuklearno naoružanje.

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un posetio je postrojenje za obogaćivanje uranijuma i pozvao da se radi na nabavci više nuklearnog materijala.