latinica  ћирилица
18/09/2024 |  07:54 ⇒ 08:40 | Autor: sputniknews.com

Rusija poručuje Americi: Griješite ako mislite da biste se spasili u slučaju nuklearnog sukoba

Američka vojska griješi ako misli da bi nuklearni sukob zahvatio samo Rusiju i evropske zemlje, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Često nas kritikuju da koristimo nuklearnu retoriku. Govore o mudrosti američkog rukovodstva i našoj "agresivnosti". U tom kontekstu ne mogu da ne spomenem namjeru Pentagona da analizira posljedice primjene nuklearnog oružja za poljoprivredni sektor Istočne Evrope, uključujući Rusiju. To predviđa modeliranje situacija globalnog nuklearnog rata koji će dovesti do uništenja, kako iz nekog razloga vjeruju Amerikanci – samo poljoprivrednih preduzeća - podsjetio je Antonov.

On je napomenuo da su se takve simulacije redovno sprovodile tokom Hladnog rata.

- Važno je istaći da čak i američki vojnici smatraju mogućim nuklearni sukob. Međutim, pogrešno vheruju da će ta katastrofa uticati samo na Evropu i Rusiju. Izuzetno kratkovid stav. Amerika to neće izbjeći. Globalna nuklearna katastrofa bi pogodila sve. Više puta smo govorili da su takva razmišljanja štetna - upozorio je ruski diplomata.

Takođe je podsjetio na stav Rusije: do nuklearnog rata ne smije doći jer tu neće biti pobjednika.

Ranije je objavljeno da Ministarstvo odbrane SAD namjerava da zaključi ugovor sa jednom od lokalnih kompanija za sprovođenje istraživanja uticaja nuklearnog oružja na poljoprivredni sektor.

U dokumentu se dodaje da ugovor podrazumijeva proširenje oblasti simuliranja takvih situacija na zemlje Istočne Evrope.