latinica  ћирилица
18/09/2024 |  08:23 ⇒ 08:59 | Autor: RTRS

Ilić: Suđenje Dodiku - pravna i politička agonija koja traje već godinu dana (VIDEO)

Suđenje predsjedniku Republike Srpske Miuloradu Dodiku je pravna i politička agonija koja traje već godinu dana, rekao je Mladen Ilić, pravnik, narodni poslanik, bivši predsjednik Skupštine Banjaluka, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Mladen Ilić - Foto: RTRS
Mladen IlićFoto: RTRS

- Sudite nekome, u ovom slučaju predsjedniku Srpske po izmišljenim zakonima čovjeka koji nema nikakav legitimitet - istakao je Ilić. 

On ističe da su planovi Suda BiH bili da završe cijeli proces najmanje šest mjeseci prije izbora.

- A svi znamo da bi presuda bila osuđujuća. Čestim ročištima pokušavaju Dodika, ali i sve one koji su uz njega pokušavaju odvojiti od naroda. Devastirana je svaka pravna pozicija BiH, ali i Republike Srpske i od toga ne treba bježati. Јedini strah koji oni imaju u ovom momentu jesu građani Republike Srpske. Dok god u onakvom broju ih vidimo u Sarajevu pred Sudom, oni nemaju nikakvo rješenje u ovom procesu izuzev straha - poručio je Ilić. 

Ilić naglašava da ovakvim stavom žele da uvedu BiH zvanično status kolonije.

- Odnosno sistem kojim će upravljati neko izabran, u ovom slučaju visoki predstavnik. Čak i u kolonijama znali ste ko upravlja, za razliku od BiH koja funkcioniše tako kako i jeste, uz želju da neko upravlja iz vana svim procesima - naveo je Ilić.

Neobično, ročišta su zakazana za 11., 18. i 25. septembar, da bi u međuvremenu jedno bilo skinuto.

- U mjesec dana imate tri ročišta kako bi zaustavili sve njegove obaveze, koje nisu male.  Generacije koje dolaze izučavaće ovaj proces, kao apsurd pravosuđa ovdje i bilo gdje u svijetu. Ne bi me iznenadilo da cijeli proces traje još godinu ili dvije. Nisu dozvolili da Kristijan Šmit bude svjedok, sve vam to govori. I smiješno i žalosno - rekao je Ilić.