latinica  ћирилица
18/09/2024 |  09:07 ⇒ 09:10 | Autor: TANЈUG

Vazdušni taksi u Dubaiju početkom 2026. godine

Vazdušni taksiji u Dubaiju počeće da saobraćaju do prvog kvartala 2026. godine, rekao je za RIA Novosti Kaled Al Avadi, direktor odeljenja za tehnologiju saobraćaja u Upravi za transport i puteve Dubaija.
Dubai (Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER) -
Dubai (Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER)

- Imamo plan da pokrenemo uslugu avio-taksija do prvog kvartala 2026. godine. Trenutno radimo na testiranju i sertifikaciji samog vozila sa našim partnerima iz američke kompanije DŽobi aviejšen (Jobi Aviation). Počinjemo i fazu projektovanja stanica sa Skajportom (Skiport), britanskom kompanijom koja će razviti helidrome - kazao je on.

Prema njegovim rečima, u Dubaiju se planira izgradnja četiri vertikalna aerodroma za taksi vozila,
od kojih će dva biti lansirana početkom 2026. godine.

- Radimo sa našim partnerima na tome da ova usluga bude što pristupačnija i verujemo da će biti mnogo jeftinija od korišćenja konvencionalnih helikoptera - napominje sagovornik ruske agencije i napominje da će cijena ove usluge biti jeftinija ili približno ista kao cijena najma limuzine.

Električni vazdušni taksiji će takođe biti sto puta tiši od konvencionalnih helikoptera, dodao je.

Što se tiče taksi automobila bez vozača, koji se razvijaju zajedno sa DŽeneral motorsom, oni će u Dubaiju početi da saobraćaju već 2025. godine, a trenutno se testiraju.

- Planirano je da do 2035. godine svi taksiji u Dubaiju budu električni, a do 2050. cijeli vozni park će se sastojati samo od električnih autobusa - ​​zaključio je Al Avadi.