latinica  ћирилица
18/09/2024 |  09:09 ⇒ 09:51 | Autor: SRNA

Atlagić: Rezerve kaolisanog granita potencijalno novo tržište

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci potpisan je okvirni Sporazum o saradnji u vezi sa istraživanjem rezervi kaolisanog granita, sirovine koju koristi domaća industrija, te nudi potencijal za otvaranje novog tržišta u Republici Srpskoj.
PMF, potpisan okvirni Sporazum o saradnji - Foto: SRNA
PMF, potpisan okvirni Sporazum o saradnjiFoto: SRNA

Profesor na PMF-u Suzana Gotovac Atlagić izjavila je Srni da se kaolin uvozi jer ne postoji pogon kojim bi se vršilo izdvajanje iz zemlje.

Ona je rekla da jedna kompanija iz Republike Srpske proizvodi 50.000 tona fasada čiji je osnovni sastojak kaolin, a uvozi ga jer nije dostupan iz domaćih izvora.

Atlagićeva je pojasnila da se u Srpcu nalazi verifikovano nalazište sa rezervama od oko 12 miliona tona kaolinisanog granita, a neke neverifikovane procjene govore i o ciframa od čak 100 miliona tona.

- Ukoliko bi bio osposobljen novi pogon za separaciju kaolina, ovaj mineral, a takođe i ostale komponente kaolinisnaog granita odmah bi imali tržište. PMF je prepoznao mogućnost da se iz domaćeg kaolina proizvode čak i geopolimeri, odnosno jedinstveni materijali koji predstavljaju čvrste konstrukcije - istakla je Atlagićeva.

Ona je navela da se geopolimeri vrlo brzo stvrdnjavaju na sobnoj temperaturi, zbog čega nema potrebe za korištenjem željeznih armatura, čime se značajno štedi na korišćenju energije.

Atlagićeva je rekla da je industrija željeznih armatura veliki zagađivač, a s druge strane željezna armatura je podložna koroziji, dok geopolimeri nisu.

Prema njenim riječima, PMF je u okviru EU projekta, kojim koordiniše, uspio da izvrši i prva laboratorijska istraživanja o ovoj temi, a potpisani su sporazumi sa nekoliko kompanija koje obezbjeđuje sirovinu i testiranje nedavno dobijenih uzoraka.

- Time će biti kompletirana već uspješna laboratorijska ispitivanja urađena na PMF-u, publikovati naučni rad i učiniti napori na međunarodnoj diseminaciji ove ideje, te skrenuti pažnja domaćim donosiocima odluka na ovaj izuzetan potencijal za opštinu Srbac - navela je Atlagićeva.