latinica  ћирилица
18/09/2024 |  10:09 ⇒ 12:12 | Autor: RTRS

Obilježeno 29 godina od odbrane zapadnih granica Srpske; Velika pobjeda srpskog naroda (FOTO)

U Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici obilježeno je 29 godina od odbrane zapadnih granica Srpske od hrvatske agresije.
Obilježavanje, Kozarska Dubica - Foto: RTRS
Obilježavanje, Kozarska DubicaFoto: RTRS

Kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu položeni su vijenci.

Obilježavanje u Novom Gradu (Foto: RTRS)

Obilježavanje u Novom Gradu (Foto: RTRS)

Služen je pomen stradalima kod spomen-obilježja civilnim žrtvama u naselju Tunjica.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da je Hrvatska vojska 18. septembra 1995. godine izvršila agresiju na Republiku Srpsku.

- Regularna hrvatska vojska napala je opštine Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica. Srpski narod i Vojska Republike Srpske bili su odlučni da odbrane svoja ognjišta i zapadne granice Republike Srpske - naglasio je Gačić.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su septembarski dani vrijeme tuge i podsjećanja na stradale, ali i ponosa zbog velike pobjede srpskog naroda i Vojske Republike Srpske.

Obilježavanje, Kozarska Dubica (foto: RTRS )

U porti Spomen-hrama Svete Petke u Kozarskoj Dubici služen je pomen za poginule borce i ubijene civile.

Obilježavanje u Kozarskoj Dubici (Foto: RTRS)

Obilježavanje u Kozarskoj Dubici (Foto: RTRS)

Kod Spomen-krsta položeni su vijenci i cvijeće.

Obilježavanje u Kozarskoj Dubici (Foto: RTRS)

Odbrana zapadnokrajiških opština bila je jedna od odsudnih bitaka za Republiku Srpsku, izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić u Kostajnici, gdje je obilježeno 29 godina od odbrane zapadnih granica Srpske od hrvatske agresije.

Ministar Egić u Kostajnici (Foto: SRNA)

Egić je podsjetio da je na današnji dan 1995. godine počela agresija Hrvatske vojske sa najelitnijim jedinicama, prvom i drugom gardijskom brigadom, sa namjerom da zauzmu zapadnokrajiške opštine i naprave novi front kako bi došli do Vrbasa, a zatim protjerali stanovništvo prema Drini.

U Kostajnici je danas služen parastosom poginulima, a vijence su položili ministar Egić, načelnik opštine Nikola Јanjetović, predsjednik Skupštine opštine Miloš Šteković i delegacija Boračke organizacije.

Јanjetović je rekao da je odata počast ljudima koji su najzaslužniji što mnoge generacije poslije njih Kostajnicu mogu nazvati svojim rodnim mjestom i svojim zavičajem.

Regularna hrvatska vojska je 18. septembra 1995. godine izvršila agresiju na Republiku Srpsku i BiH tako što je nakon višečasovne artiljerijske pripreme prešla rijeku Unu u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, dok je u Kostajnici zaustavljena uz velike gubitke.

Sa područja ove lokalne zajednice stradalo je pet civila, dok gubitaka u vojnim redovima nije bilo. Grad je razoren, a šteta je procijenjena na 40 miliona KM.

Kostajnicu je branila borbena grupa Balj koju su tada činili borci iz Kostajnice, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i haubičke baterije iz Banjaluke.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije uvrštena je u događaje značajne za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade svrstana je među najznačajnije datume novije istor

U ovoj agresiji Hrvatske poginuo je 51 pripadnik Vojske Republike Srpske i 56 civila, a ranjeno ukupno 101 lice.

Za počinjene zločine još niko nije odgovarao, a pričinjena materijalna šteta iznosila je 627 miliona KM.