latinica  ћирилица
18/09/2024 |  10:59 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

U Gradišci otvorena izložba umjetničkih slika

U galeriji Zavičajnog muzeja u Gradišci otvorena je izložba umjetničkih slika pod nazivom "Prošlost gradiške arhitekture", autora Bojana Vujčića.
Gradiška, izložba - Foto: RTRS
Gradiška, izložbaFoto: RTRS

Izložba obuhvata dvadesetak umjetničkih djela akademskih slikara iz Gradiške i okoline, na kojima je predstavljen veći broj gradiških građevina, koje su građene krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Većina od 22 djela na izložbi nastala su tokom rada Ateljea "Dr Borislav Šokčević".

Među učesnicima ateljea i akademski slikar Đorđe Kasagić koji je na platnu ovjekovječio "kuću Cvijića".

- Imali smo izbor građevina, kuća, koje bi neko od nas trebalo da slika, izabrao sam nju jer je ostala neizabrana iz ponude, a ona me privukla vizuelno - naveo je Kasagić.

Na slikama je predstavljen veći broj gradiških građevina, koje su građene krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Izložbu prati i katalog.

U najavi je još jedna izložba kroz koju će biti predstavljene i druge građevine značajne za istoriju ovog grada.

- Izložba "Prošlost gradiške arhitekture" obuhvata građevine koje su obilježile jedan period života u Gradišci a koje više nisu trenutno u Gradišci koje su porušene nažalost i jedan dio zgrada koje smo uspjeli sačuvati kao što je zgrada Crkveno-školske opštine odnosno Stara Gimnazija, kao i stare zgrade Cvijića, Todića, Kalafatića kuća i kuća Lazara Kesića i to su kuće značajnih Srpskih građanskih porodica - dodao je Bojan Vujčić, autor kataloga.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je izložba ponos i pečat jednog vremena.

- Mi se ponosimo sa tim objektima, tako će se sigurno i za 100 ili 200 godina neko ponositi sa ovim građaevinama koje moramo da sačuvamo a i ove koje mi gradimo sigurno će biti ponos i pečat jednog vremena, jednog života i jednog vremenskog istorijskog i životnog razdoblja - naveo je Adžić.

Namjera autora je da postojeću postavku dopuni umjetničkim slikama kuće Brabec u Gornjim Podgradcima, hotela "Kajzer", Medrese i kuće današnje Muzičke škole koje plijene svojom ljepotom i istorijskom ulogom.