latinica  ћирилица
18/09/2024 |  11:44 ⇒ 13:38 | Autor: sputniknews.com

Kremlj poručio NATO: Opasno je ignorisati Putinove riječi

Odbijanje rukovodstva NATO da uzme u obzir izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o posljedicama mogućih napada na Rusiju zapadnim oružjem je opasan i kratkovid korak, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (foto: arhiva/EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Dmitrij Peskov (foto: arhiva/EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)

On je tim riječima prokomentarisao izjavu generalnog sekretara NATO Јensa Stoltenberga koji je rekao da Alijansa neće postati dio sukoba u Ukrajini ako dozvoli Kijevu da izvodi napade u dubinu ruske teritorije, te da to neće biti crvena linija.

- Ta prividna želja da se izjava ruskog predsjednika ne uzima u obzir je kratkovid i neprofesionalan korak - rekao je Peskov.

Takođe je napomenuo da aktuelni generalni sekretar NATO uskoro odlazi sa dužnosti, te da ubrzo neće morati da snosi odgovornost za izgovorene riječi.

-Međutim, takav stav je izuzetno provokativan i opasan - poručio je Peskov.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izajvio je ranije da predstavnici zemalja NATO-a moraju da shvate "čime se igraju" kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve duboko u teritoriji Rusije pomoću raketnih sistema predatih Oružanim snagama Ukrajine.

Prema njegovim riječima, direktno učešće Zapada u sukobu u Ukrajini značajno će promijeniti njegovu suštinu i značiće da su članice Sjevernoatlantske alijanse – SAD i evropske zemlje – ratuju sa Rusijom. Moskva će donositi odluke na osnovu prijetnji koje se bidi pojavljivale pred njom, napomenuo je Putin.