latinica  ћирилица
18/09/2024 |  12:02 ⇒ 12:10 | Autor: TANЈUG

Najmanje sedam osoba poginulo u požarima u Portugalu, pomoć šalju i Španija i Maroko (FOTO/VIDEO)

Najmanje sedam osoba je poginulo u požarima u oblastima Aveiro i Viseu u Portugalu, a pomoć će poslati i Španija i Maroko, saopštila je uprava civilne zaštite.
Požar u Portugalu (Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA) -
Požar u Portugalu (Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA)

Vlasti su mobilisale više od 5.000 vatrogasaca, a desetine kuća i više hiljada hektara šume je uništeno, prenosi Rojters.

Političar Duarte Kosta rekao je u utorak uveče da će specijalizovani tim za hitne slučajeve od 230 španskih vojnika biti raspoređen u centralnom okrugu Viseu, gdje bukte požari.

Maroko šalje do četiri kanadera koja bi danas trebalo da stignu u Portugal, rekao je Kosta.

Španija, Italija i Francuska već su poslale po dva kanadera nakon što je portugalska vlada u ponedjeljak zatražila pomoć u okviru mehanizma civilne zaštite EU.

- Mi smo u stresnoj situaciji, na granici naših mogućnosti i zato tražimo pomoć od evropskog mehanizma, Španije i Maroka - rekao je Kosta.

Premijer Portugala Luis Montenegro rekao je da cće vladin tim koordinirati pružanje "najhitnije podrške" onima koji su izgubili svoje domove i sredstva za život.

Portugalska nacionalna garda navela je u saopštenju da je od subote uhapsila sedam osoba osumnjičenih za podmetanje požara u okruzima Leirija, Kastelo Branko, Porto i Braga.