latinica  ћирилица
18/09/2024 |  12:10 ⇒ 14:02 | Autor: TANЈUG

Evropol razotkrio kriminalnu platformu "Ghost", uhapšena 51 osoba

Evropol i Evrodžast zajedno su razotkrili šifrovanu komunikacionu platformu poznatu kao "Ghost" koja se koristila za kriminalne aktivnosti i tokom istrage uhapsila 51 osumnjičenog, saopštila je danas ta obavještajna agencija EU.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

U Australiji je uhapšeno 38 osoba, u Irskoj 11, jedna u Kanadi i jedna u Italiji i to pripadnik italijanske mafijaške grupe Sakra Korona Unita.

Evropol i Evrodžast razotkrili su platformu zajedno sa organima za sprovođenje zakona i pravosudnim organima iz cijelog svijeta.

Kako je Evropol saopštio, serveri su pronađeni u Francuskoj i na Islandu, vlasnici kompanije su se nalazili u Australiji, a finansijska imovina u SAD.

Pored toga, spriječen je niz pretnji po život, a u Australiji je demontirana laboratorija za drogu, zajedno sa oružjem, drogom i više od milion evra u gotovini zaplijenjenim širom svijeta.

Očekuju se dalja hapšenja kako istraga bude napredovala.

"Ghost" je korišćen kao sredstvo za sprovođenje širokog spektra kriminalnih aktivnosti, uključujući trgovinu drogom, pranje novca, primjere ekstremnog nasilja i druge oblike ozbiljnog i organizovanog kriminala.

Navodni administrator aplikacije, Јai Јe Ion Јung (32) pojavio se danas na sudu u Sidneju pod optužbom da podržava kriminalnu organizaciju i koristi imovinu stečenu kriminalom, prenosi AP.

Јung se nije izjašnjavao niti tražio da bude pušten uz kauciju. On će ostati u pritvoru sve dok se njegov slučaj ne vrati na sud u novembru.

Australijska policija uhapsila je 38 osumnjičenih u racijama širom četiri države posljednjih dana, dok su agencije za sprovođenje zakona takođe izvršile hapšenja u Kanadi, Švedskoj, Irskoj i Italiji, rekao je zamjenik komesara australijske federalne policije Ijan Makartni.

- Tvrdimo da su stotine kriminalaca, uključujući italijanski, bliskoistočni i korejski organizovani kriminal koristili 'Ghost' u Australiji i inostranstvu da uvoze nedozvoljene droge i naređuju ubistva", rekao je Makartni novinarima.

Policija navodi da je Јung razvio aplikaciju posebno za kriminalnu upotrebu 2017. godine.

Makartni je dodao da je navodni administrator, koji je uhapšen u utorak, živeo u kući svojih roditelja u Sidneju i da nije imao policijski dosije.

"Ghost" je postao popularan među kriminalnim organizacijama zbog svojih bezbednosnih karakteristika, navodi AP.

Korisnici su mogli da kupe alat bez deklarisanja ličnih podataka. Ponuđena je bila opcija slanja poruke koja je bila praćena određenim kodom koji bi rezultirao samouništenjem svih poruka na telefonu.

To je omogućilo kriminalnim mrežama da bezbjedno komuniciraju, izbjegnu otkrivanje, suzbijaju forenzičke mjere i koordiniraju svoje ilegalne operacije preko granica, objašnjava američka agencija.