latinica  ћирилица
18/09/2024 |  13:33 ⇒ 15:38 | Autor: Agencije

Zemlje EU povećale uvoz ruskog gasa

Sredinom ljeta zemlje EU povećale su uvoz ruskog gasa jedan i po puta u odnosu na godinu ranije - na 665,4 miliona evra, navodi Evrostat.
Gas (Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr) -
Gas (Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr)

Radi se o najvećoj kupovini ruskog gasa od februara prošle godine, kada je uvoz iznosio nešto više od milijardu evra.

Glavni kupac je Italija, koja je upetorostručila uvoz ruskog gasa u odnosu na prošlogodišnji jul, čime su količine dostigle najveći nivo od marta ove godine i ukupnu cijenu od 214 miliona evra.

Mađarska i Slovačka su tokom ove godine povećale uvoz ruskog "magistralnog gasa" za 21 odsto - na 164,2 miliona, dnosno 115,8 miliona evra.

Istovremeno, Grčka je smanjila uvoz za šest odsto – na 162,1 milion evra, Bugarska za 9,5 odsto, a Češka za polovinu.

U sedam mjeseci ove godine EU je kupila gas od Rusije u vrijednosti od 3,95 milijardi evra, što je 24 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Istovremeno, EU je smanjila kupovinu i od ostalih dobavljača za 45 odsto, na 17,3 milijarde evra.

Kao rezultat toga, ruski udio u evropskom uvozu gasa iz cjevovoda povećan je na gotovo 19 odsto sa 14 odsto godinu dana ranije.

Razlozi su vidljivi - njemačka industrija suočava se sa ozbiljnim rizicima deindustrijalizacije zbog visokih troškova energije i smanjene potražnje za tehnologijom.

Udruženje Savez njemačke industrije upozorava da su posebno pogođeni srednji preduzetnici, čiji se poslovni modeli urušavaju usljed rastućih izazova.

Najveći problemi sa kojima se suočava njemačka industrija uključuju visoku cijenu energije, manjak radne snage, nedostatak investicija te složene regulatorne okvire i visoke poreze, što ugrožava otprilike petinu nacionalne proizvodnje.