latinica  ћирилица
18/09/2024 |  14:26 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

"I danas konstatovano da Šmit nije visoki predstavnik, Dodik i Lukić poštovali zakon" (VIDEO)

I na današnjem ročištu je konstatovano da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, rekao je branilac predsjednika Srpske advokat Goran Bubić.
Goran Bubić - Foto: RTRS
Goran BubićFoto: RTRS

- I iz današnjeg iskaza svjedoka generalnog sekretara Narodne skupštine Srpske Borana Bosančića smo vidjeli da u pravnom poretku de jeru visoki predstavnik nema nikavu odluku - naveo je Bubić.

Istakao je da Šmit nije legitiman, što je potvrdio i svjedok.

- Šmit je "donosio" zakone, ali jedna stran se usprotivila. Šmitovo djelovanje je antidejtonsko i to je Narodna skupština Republike Srpske konstatovala - naveo je Bubić.

Istakao je "odluke" Šmita ne mogu imati pravne posljedice.

Dodao je da je predsjednik Srpske sprovodio zakone i Ustavn Srpske i da je to jedino relevantno.

Miljkan Pucar, advokat v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, rekao je da je Bosančić potvrdio da su se i Dodik i Lukić ponašali u skladu sa zakonom.

- Odbrana od prvog momenta tvrdi jeste da se optuženi radili u skladu sa Zakonom. Nema niko pravo da ono što donese NSRS da se ne objavi - rekao je Miljkan Pucar.

Kaže da ako "želite da imate pravnu državu, onda nešto mora da bude objavljeno u Službenom glasniku".

- Tako je u cijeloj Evropi, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj. Svjedok je potvrdio da mejlovi ne mogu da budu u pravnom prometu. Oni su informacije a ne nešto obavezujuće - naveo je Pucar.

Ističe da je sudija tražila da kancelarija OHR-a dostavi dokumente.

- Nigdje u aneksu 10 ne postoji uloga visokog predstavnika ili kanclearije OHR-a da se utiče na parlamente u BiH ili NSRS - naveo je Pucar.

Goran Petronijević, advokat predsjednika Republike Srpske, rekao je da se i na današnjem ročištu moglo vidjeti da se sve tvrdnje Tužilaštva BiH navedene u optužnom aktu tope vrlo brzo.

- Kako koji svjedok i kako se koji dokaz odbrane izvodi, svi objektivni sa strane mogu vidjeti, a nadam se i Sud, da su te optužbe apsolutno proizvoljne i proizvod pogrešnog političkog koraka i zloupotrebe pravosuđa - i Tužilaštva i Suda - rekao je Petronijević.

On je podsjetio na prve istupe optuženih Dodika i Lukića, a i odbrane kada su ustvrdili da će se do kraja postupka vidjeti da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik.