latinica  ћирилица
18/09/2024 |  14:29 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Bosančić: Ispoštovane sve zakonske procedure u vezi sa objavljivanjem zakona

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik UO Službenog glasnika Boran Bosančić danas je na suđenju predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću rekao da su ispoštovane sve zakonske procedure u vezi objavljivanja zakona usvojenih na sedmoj i osmoj sjednici Parlamenta Srpske.
Boran Bosančić - Foto: Ustupljena fotografija
Boran BosančićFoto: Ustupljena fotografija

- Direktor Službenog glasnika dužan je da objavi zakone, nema pravo na korekciju kamoli da stopira objaljivanje zakona jer bi to značio napad na ustavni poredak Srpske - rekao je Bosančić i dodao da OHR ni Kristijan Šmit nema ovlašćenja i ne mogu da narede da se zakoni ne objave u Službenom glasniku Srpske.

Riječ je o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i Izmjene zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske.

Bosančić je naglasio da niko, pa ni direktor Službenog glasnika ne može da ospori objavljivanje zakona koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, dodajući da takozvani bonski zakljčuci nisu objavljivani u bilo kojem aktu u Republici Srpskoj i da ih je pročitao na stranici OHR-a.

Podsjećamo, pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita".