latinica  ћирилица
18/09/2024 |  14:45 ⇒ 14:52 | Autor: sputniknews.com

U Strazburu potpisana Uredba o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša na Kosmetu

Uredba o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa AP Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, potpisana je danas u Strazburu.
Evropski parlament u Strazburu (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ) -
Evropski parlament u Strazburu (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Uredbu su potpisali predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske Јanoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsjedava Savjetom EU.

Potpisivanju uredbe EP i Saveta EU o izmjenama i dopunama Uredbe u pogledu nosilaca srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije prisustvovali su i predsjedavajući Odbora EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Havijer Sarsalehos i poslanik EP Matjaž Nemec, koji je u prethodnom sazivu EP bio izvjestilac za ukidanje ovih viza.

Kako je ranije za Tanjug objasnio Nemec, pošto odluku potpišu Savet EU i Evropski parlament, ona će biti objavljena u Službenom listu EU poslije čega će moći da počne njena primjena.

Savjet EU je 22. jula ove godine donio odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU, a Evropski parlament je 23. aprila, na prijedlog Nemeca, izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM.

Srbi sa KiM koji posjeduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, bili su jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara ove godine.