latinica  ћирилица
18/09/2024 |  16:03 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Golićeva na forumu u Sankt Peterburgu kojem prisustvuje Putin: Trpimo pritiske i sankcije, ali se odupiremo zahvaljujući prijateljima (VIDEO)

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je, u obraćanju na Evroazijskom forumu žena u Sankt Peterburgu, da Republika Srpska trpi velike pritiske i sankcije moćnih, prije svih SAD-a i drugih zapadnih zemalja, ali se odupire tome zahvaljući prijateljima kao što je Rusija. Na Forumu se obratio i predsjednik Rusije Vladimir Putin.
Srebrenka Golić u Sank Peterburgu - Foto: Screenshot
Srebrenka Golić u Sank PeterburguFoto: Screenshot

Golićeva je na početku obraćanja zahvalila predsjednici Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko na čiji poziv učestvuje na Forumu.

Golićeva je istakla da je velika čast učešće na ovom skupu koji je postao globalno okupljanje žena koje su donosioci važnih odluka u svojim zemljama.

- U ova međunarodno jako teška vremena, saradnja, pomirenje i mir su riječi koje nam znače više nego ikad. Žene su te koje mogu biti odlučujući faktor u donošenju odluka budućnosti. Ovaj skup, sa pažljivo odabranim temama globlanih izazova, zahvaljujući incijativi Valentine Matvijenko i predsjednika Rusije Vladimira Putina, već četvrtu godinu trebalo bi da da važne odogovore. Moja poruka je - slušajte sugestije žena, prije ćete doći do boljih i kvalitetnijih rješenja - poručila je ona.

Golićeva je naglasila da žene u Republici Srpskoj zauzimaju važnu ulogu.

- Srpski član Predsjedništva BiH je Željka Cvijanović, u Vladi Republike Srpske su četri žene ministra, na izbornim listama mora biti 40 odsto žena. I sama sam bila i ministar u Vladi gdje je bio više ministara žena - navela je ona.

Ona je rekla da dolazi iz Republike Srpske, male zemlje, ali velike u njenom srcu, "gdje dobro znamo šta je rat i ratna pošast".

- Takođe, jako dobro osjetimo šta u današnje vrijeme znači sila jačeg. Trpimo velike pritiske i sankcije moćnih, prije svih SAD-a i drugih zapadnih zemalja, ali se, s druge strane, odupiremo i preživljavamo zahvaljući prijateljima. Lično sam, kao i gotovo svo rukovodstvo Republike Srpske, pod američkim sankcijama. Oduzeta su mi osnovna ljudska prava kao što je pravo na rad i zarađenja primanja - istakla je Golićeva.

Ona je rekla da dolazi vrijeme nove globalne saradnje i da je "važno da znamo šta su to izazovi budućnosti i ko su nam pravi prijatelji".

- Zahvaljujući zvaničnicima Republike Srpske, BiH nije uvela sankcije Rusiji. Sankcije prema Rusiji nećemo nikada ni uvesti - poručila je Golićeva.

Ona je navela da Evroazijski forumu žena obuhvata pet pažljivo odabranih oblasti i ima više od 100 panela.

- Veliki dio Foruma trebalo bi da zauzme i priča o novom globalnom poretku. Republici Srpskoj je svakako zanimljiva ideja o BRIKS-u i zahvaljujući predsjedniku Putinu naši sportisti učestvuju na igrama ove asocijacije te smo pozivani na pojedine forume - rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da je veliko zadovoljstvo učestovati na ovako važnom događaju.

- Matvijenko, hvala Vam na pozivu i prilici da mogu predstavljati i govoriti o problemima koje ima tako mala zemlja kao što je Republika Srpska. Primite velike pozdrave od svih građana Republike Srpske. Živjela Republika Srpska, živjela Rusija - poručila je Golićeva.

Golićeva se na marginama Foruma susrela sa portparolkom Ministrstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.