latinica  ћирилица
18/09/2024 |  16:45 ⇒ 16:52 | Autor: Agencije

Piksi o novom formatu UEFA takmičenja

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, boravio je u Berlinu.
Dragan Stojković Piksi (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Dragan Stojković Piksi (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Rafa Benitez, Fabio Kapelo, Dejvid Mojes, Ole Gunar Solskjer, Majkl O Nil, Pat Boner, Frank De Bur - samo su neka od legendarnih imena evropskog i svjetskog fudbala koja su kao članovi Tehničke komisije UEFA na sastanku sa selektorima i direktorima svih reprezentacija u Berlinu govorili o analizi proteklog Evropskog prvenstva.

- Dobili smo iscrpan izvještaj i video-analizu najvažnijih tehničko-taktičkih detalja koji su obilježili mečeve na završnom turniru u Njemačkoj. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i svakako da je imalo mnogo toga da se čuje i zabilježi. Čuveni Irac Paki Boner govorio je o ulozi golmana u modernom fudbalu, koliko je važno da čitaju igru i predviđaju situacije. Mojes je pričao o odbrani, Rafa Benitez o veznom redu, Majkl O Nil o napadačima - prenosi utiske Dragan Stojković koji je zajedno sa Stevanom Stojanovićem predstavljao Srbiju na sastanku u Berlinu.

Selektora Srbije je posebno iznenadio jedan statistički podatak.

- Zvuči prosto nevjerovatno i neobjašnjivo, na čitavom Evropskom prvenstvu nijedan gol nije postignut iz slobodnog udarca. Šalili smo se malo i postavili pitanje da li su golmani bili toliko dobri ili su igrači u živom zidu previsoki. Naravno, odgovor treba tražiti na drugoj strani, jer je riječ o vrlo zahtjevnom tehničkom elementu i brine podatak da je sve manje igrača koji su specijalisti za golove iz slobodnih udaraca - kaže Piksi.

Bilo je riječi i o promjeni formata u UEFA takmičenjima.

- Meni se dopada novi format Lige šampiona. Imate veći broj mečeva protiv atraktivnih rivala i više mogućnosti da dođete do željenog rezultata. Јasno je da će veliki opet voditi glavnu riječ, ali ni mali nisu bez šansi. Sa tri pobjede mogu da se nadaju proljeću u Evropi. I ovim putem poželio bih našim predstavnicima Crvenoj zvezdi i TSC mnogo uspjeha na međunarodnoj sceni - rekao je Piksi.

Odmah po povratku iz Berlina, Stojkovića je zatekla vijest o smrti legendarnog italijanskog fudbalera Salvatorea Skilaćija.

- Mnogo mi je žao. Znamo se iz Јapana gdje je takođe ostavio dubok trag. Sjajan lik i strašan napadač. Odmah mi je u glavi Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990, Toto ulazi sa klupe i rješava utakmice, nosi Italiju do polufinala. Bio je najbolji strijelac turnira. Taj pogled, ta ubitačnost. U očima mu se vidjelo koliko je spreman da svaku šansu pretvori u gol. Znam da je u posljednje vrijeme imao zdravstvenih problema, ali nisam vjerovao da je toliko loše. Pamtićemo ga kao igrača koji je obilježio jednu eru italijanskog fudbala i prirastao za srca navijača širom Apenina - istakao je Piksi.