latinica  ћирилица
18/09/2024 |  17:00 | Autor: SRNA

Forto: Usaglašeno 97 odsto traženog, čekamo vijesti iz Brisela

Dokument u vezi sa Planom rasta za zapadni Balkan koji je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto poslala Briselu uključuje sve što je usaglašeno, a riječ je o 97 odsto onoga što je traženo, rekao je danas ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto.
Edin Forto - Foto: RTRS
Edin FortoFoto: RTRS

- Nadam se da će Evropska komisija prihvatiti taj plan reformi i da ćemo krenuti u formalno potpisivanje ugovora sa Komisijom kojim ćemo se mi obavezati na neke reforme, a oni će na bespovratna sredstva i povoljne kreditne linije za projekte koje mi kandidujemo, a oni odobre - rekao je Forto novinarima u Brčkom.

On je ocijenio da usaglašavanje 111 od 113 traženih mjera nije loš rezultat.

- Nismo usaglasili dvije mjere, jer nismo prihvatili zahtjeve koji su u vezi sa tim došli iz Republike Srpske. Treba da se usredsredimo na ono što možemo da uradimo - rekao je Forto.

On je ocijenio da Krištova jako dobro radi dio posla u vezi sa evropskom agendom BiH i Planom rasta za zapadni Balkan, te da sada čekaju vijesti iz Brisela.

Forto je nazvao apsurdnim optužbe da "Trojka" slanjem nepotpune agende u Brisel pogoduje liderima SNSD-a Miloradu Dodiku i HDZ-a BiH Draganu Čoviću, dodajući da se ovdje bilo kakav kompromis predstavlja kao nešto loše.

- Podsjećam sve one koji kritikuju kompromis da je BiH zasnovana na kompromisu koji je njen temelj postojanja - poručio je Forto.