latinica  ћирилица
18/09/2024 |  18:51 | Autor: SRNA

Predmet "Ejup Ganić i drugi": Svjedok Tužilaštva upucan u leđa nakon zarobljavanja

Svjedok Tužilaštva BiH Ratko Katalina ispričao je danas na suđenju Ejupu Ganiću i drugim za zločine nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da je bio u koloni koja je zaustavljena 3. maja 1992. godine i da mu je, dok je ležao na zemlji, pucano u leđa.
Optuženi za zločine u Dobrovoljačkoj ulici - Foto: SRNA
Optuženi za zločine u Dobrovoljačkoj uliciFoto: SRNA

Katalina je bio zamjenik načelnika bezbjednosti Druge vojne oblasti ЈNA, a na ovu funkciju imenovan je 1. marta 1992. godine.

Na pitanje tužioca Mladena Vukojičića da opiše dešavanja u Sarajevu tog dana, svjedok je rekao da je tada "bilo neko veselje u vezi s referendumom".

- Desio se i onaj slučaj da je pucano na srpske svatove - rekao je Katalina.

On je posvjedočio da su tada u Sarajevu bile postavljene barikade i punktovi "i s jedne i s druge strane".

Odgovarajući na pitanje o bezbjednosnoj situaciji, Katalina je rekao da došlo do sukoba na Vracama.

- Srpski organi su krenuli da se usele u prostorije, ušli su u zasjedu i došlo je do borbe - rekao je Katalina i dodao da su 13. aprila "Zelene beretke" upale u štab Teritorijalne odbrane BiH.

- Formirali su faktički novi sastav. Napisana je direktiva koju je potpisao Hasan Efendić, o zaštiti suvereniteta i odbrane BiH, a to je, ustvari, bilo naređenje da se napadne ЈNA u Sarajevu - rekao je svjedok.

Katalina je naveo da je 2. maja napadnut Dom Armije u Sarajevu i drugi objekti ЈNA i da je "bilo stradanja s obje strane".

On je rekao da je general i bivši komandant Druge vojne oblasti ЈNA Milutin Kukanjac poslao jedinicu koja će "deblokirati Dom, preuzeti ga od "Zelenih beretki" ili Teritorijalne odbrane i spasiti ljude koji su ostali tamo".

Svjedok je govorio i o dolasku avionom bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na sarajevski aerodrom, gdje ga je zadržala ЈNA.

- Tada je Alija bio pod kontrolom srpske vojske. Komandant je mene zvao i pitao šta da radimo s Alijom, kakva je situacija u gradu. Kukanjac je na osnovu procjene situacije donio odluku da se on zadrži i konsultovao je i Beograd - rekao je svjedok dodavši da je Izetbegović zadržan da ga neko ne bi ubio, a zatim odveden u Lukavicu.

Katalina je posvjedočio da je bilo nekoliko prijedloga da se Izetbegović vrati u zgradu Predsjedništva, a da kolona ЈNA napusti Sarajevo, i da je u pregovore bio uključen general snaga UN Luis Mekenzi.

Prema njegovim riječima, postignut je dogovor da uz pratnju UNPROFOR-a Izetbegović napusti Lukavicu, a kolona ЈNA Sarajevo.

- Stvoren je utisak da je sve riješeno, mislili smo da smo se izmirili i da se selimo. Nismo znali da se iza toga krije prevara - rekao je Katalina, prenosi Birn.

Odgovarajući na pitanje tužioca, Katalina je rekao da su iz kasarne u kamione utovarali kancelarijski materijal, te da su imali informacije da se "Zelene beretke" okupljaju po gradu na relaciji gdje je kolona formirana.

Katalina je rekao da su obavještajne službe iz Beograda presrele radio-komunikaciju, te da je on dobio depešu u kojoj je pisalo da kolonu treba napasti, razoružati i ne dozvoliti da bilo šta dođe u Lukavicu.

On je rekao da je depešu pročitao u Lukavici u kancelariji Kukanjca, a da su bili prisutni Izetbegović i Mekenzi koji je, prema njegovim riječima, naredio da se kolona što prije izmjesti.

Katalina je rekao da su dobili upozorenje da niko iz kolone ne smije pucati ili provocirati, a da je kolona napadnuta ubrzo nakon što su krenuli.

- Nije prošlo 10 minuta, meni su već pucali u leđa - rekao je svjedok i dodao da je ranjen nakon što mu je naređeno da legne na zemlju s ostalim zarobljenicima.

Kasnije je prebačen u bolnicu na liječenje.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika ЈNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Јusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Advokat prvooptuženog Ejupa Ganića, Lejla Čović, pitala je svjedoka da li je znao da se ЈNA u tom periodu pozicionirala oko Sarajeva i da je pucano na grad, na šta je on odgovorio da zna da su granate ispaljivane, ali da je za to saznao putem sredstava informisanja.

- Znam da su oko komande Druge vojne oblasti ispaljivane granate - rekao je svjedok i negirao da zna da je ЈNA izvršila napad na zgradu Predsjedništva.

On je potvrdio da je u koloni ЈNA bilo oko 200 vojnika i da je svaki od njih imao uz sebe lično naoružanje.

Na pitanje branioca drugooptuženog Backovića, Јasenke Rešidović, svjedok je negirao da zna da je ЈNA izvukla i odvezla naoružanje iz skladišta u Faletićima.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 9. oktobra.