latinica  ћирилица
18/09/2024 |  19:14 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Dodik i Lukić ponovo u sarajevskoj sudnici; Bosančić: Niko ne može da ospori objavljivanje zakona (VIDEO)

U nastavku suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, na prijedlog odbrane drugooptuženog svjedočio je Boran Bosančić, predsjednik Upravnog odbora Službenog glasnika i generalni sekretar Narodne skupštine.
Milorad Dodik (Foto: x.com/MiloradDodik) -
Milorad Dodik (Foto: x.com/MiloradDodik)

Bosančić je rekao da OHR i Kristijan Šmit nemaju ovlaštenja da spriječe objavljivanje zakona usvojenih u Narodnoj skupštini i potpisanih od predsjednika Republike.

Tužilaštvo tereti Dodika i Lukića za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita. Predsjednik Srpske naglasio je da je proces pred Sudom BiH besmislen i politički motivisan.

U sudnici se danas čula istina koja ne prija mnogima. Nema originala Dejtonskog mirovnog sporazuma niti ovjerene kopije, time i Aneksa 10 iz kojeg Šmit crpi pravo da interveniše u domaće zakonodavstvo, a tzv. bonski zaključci koji mu navodno daju odrešijene ruke nikada nisu objavljeni u bilo kojim službenim novinama u BiH.

Svjedok Boran Bosančić bio je jasan da OHR i Šmit ne mogu da spriječe objavljivanje zakona u Službenog glasniku Srpske iako su to pokušali slanjem mejlova. Nije ostavio ni najmanju dilemu da li je ispoštovana ustavna i zakonska procedura u vezi sa stupanjem na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

- Niko nema pravo da stopira proceduru objavljivanja zakona u Službenog glasniku u suprtonom to bi predstavljao napad na ustavni poredak. Ni OHR i Kristijan Šmit ne mogu da narede da se zakoni ne objavljuju - rekao je Bosančić.

Tokom direktnog kasnije i unakrsnog ispitivanja svjedok je potvrdio da Šmit nije prošao zvaničnu proceduru imenovanja za visokog predstavnika. Šmit nije bio usaglašeni prijedlog potpisnica Aneksa 10, niti ga je relevantnom rezolucijom potvrdio Savjet bezbjednosti UN.

- Nijedne ni druge nema, a mi vodimo proces, ovo je ozbiljno podaništvo bošnjačkih sudija i tužilaca, a i ovih poltrona srpskih. Veoma je jasno da visoki predstavnik da je, čak i da je legalan, a ovaj nije legalan, već izabran svojom voljom, ni po Ustavu BiH i Republike Srpske ni po zakonima ni po "bonskim ovlaštenjima" nema pravo da se miješa u zakonodavni postupak i to je danas jasno rečeno, on ne može da nameće, ne može ništa - istakao je Dodik.

Lukić je rekao da je proces protiv predsjednika Republike Srpske i njega dokaz da je rukovodstvo Srpske spremno i sazrelo da se zajedno sa okupljenim narodom bori za očuvanje i izgradnju države kao nikad dosad u istoriji.

- Mislim da je to ono što najviše boli one koji su pokrenuli ovaj cijeli proces. Rezultat procesa na kraju će biti da Republika Srpska pokaže da je spremna da u mirnodopskim uslovima sačuva svoju teritoriju i imovinu na koju atakaju - rekao je Lukić.

Tokom svedočenja Bosančić je potvrdio da Šmit nije visoki predstavnik, da nema nikakvu ulogu u pravnom poretku u BiH i da su optuženi Milorad Dodik i Miloš Lukić, svako u okviru svojih nadležnosti, radili po Ustavu i zakonu.

- Danas je generalni sekretar Narodne skupštine jasno potvrdio da je u Narodnoj skupštini ispoštovana procedura, da direktor Službenog glasnika nema pravo niti bilo ko ima pravo da ono što donese Narodna skupština obustavi i da se ne objavi - rekao je Miljkan Pucar, Lukićev advokat.

Na zahtjev Dodikove odbrane, sudija Sena Uzunović prihvatila je da se na narednom ročištu kao dokaz izvede Izvještaj Vlade Srpske od aprila ove godine koji je upućen u UN.

- To je izvještaj koji se redovno godišnje i polugodišnje dostavlja SB UN, gdje se konstatuje antidejtonsko djelovanje u više navrata i gdje vidimo da predsjednik Republike Srpske nije radio na svoju ruku, već samo provodio politiku i zakonitost koju je utvrdila Narodna skupština Republike Srpske i takvi stavovi su relevantni iz razloga što je Srpska jedna od pet potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma - rekao je Goran Bubić, advokat predsjednika Republike Srpske.

Pravni savjetnik odbrane Predsjednika Republike Srpske Goran Petronijević ponovio je da će se do kraja postupka potvtditi da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik.

Naredno ročište zakazano je za 25. septembar, kada će svjedočiti Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske.