latinica  ћирилица
18/09/2024 |  19:18 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Zahvaljujući predsjedniku Srpske penzionerima u Banjaluci ostaje besplatan prevoz (VIDEO)

Penzioneri u Banjaluci više ne treba da brinu. To što grad duguje prevoznicima više od milion i po maraka za prošlu godinu ne znači da će ostati bez besplatnog prevoza. Problem je riješen na jučerašnjem sastanku prevoznika i predsjednika Republike Milorada Dodika.
Autoprevoz - Foto: RTRS
AutoprevozFoto: RTRS

Kada je prije nekoliko mjeseci Skupština grada usvojila odluku da javni prevoz za penzionere u najvećem gradu Republike Srpske, bude bepslatan - to je najviše obradovalo, upravo, penzionere.

I sve bi bilo dobro, da grad prevoznicima ne duguje milionska sredstva. Da penzioneri ne bi ostali bez obećanog besplatnog prevoza, novčana pomoć prevoznicima stigla je iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Za penzionere, besplatan javni prevoz je potreba, a ne luksuz.

- Koristila sam išla sam 20 dana u Trapiste na terapije, morala sam koristiti dva prevoza do Trapista, dva nazad. Ne samo za mene za svakog penzionera to puno znači - kaže Nada Šipka, penzionerka iz Banjaluke.

Nakon što su obmanuti karticama prijateljstva, plaši se najstarija populacija da ih isto čeka i sa kartama za prevoz.

- Mi smo jedna generacija koja je živjela sasvim drugim načinom života i vjerovala u ljude a sada smo došli u situaciju da nas jednostavno takvim nekim stvarima ponižavaju. Imamo mi svoje dostojanstvo bez obzira i na male penzije i život kakav mi imamo ali nemojte nas ponižavati toliko. Sad vidite i ove kartice prijateljstva isto tako ljudi su nasjeli kao i na ovo. Sve su to bile neke ja to kažem otvoreno prevare. I sada ja juče slušam da je naš predsjednik, hvala mu što je on uzeo to u svoje ruke, taj prevoz, da je on platio prevoznike da ne bi penzioneri došli u neku nezgodnu situaciju - navela je Dušanka Špirić, penzionerka iz Banjaluke.

Zoran Uletilović iz Udruženja penzionera grada Banjaluka kaže da su penzioneri veoma zahvalni svima koji učestvuju i pomažu da penzioner dobije određene benefite, a pogotovo kad je u pitanju gradski prevoz na koji su već navikli.

Prevoznici danas nisu htjeli pred naše kamere, valjda da se ne bi zamjerili gradonačelniku. Јoš juče su nam potvrdili da je novac iz kabineta predsjednika Republike Srpske, već uplaćen na njihove račune.

To je danas za Srnu, potvrdila i Slobodanka Marčeta iz "Bočac tursa" ali i to da grad nije izmirio obaveze prevoznicima za prošlu godinu, i da su dugovanja dostigla iznos od milion i po maraka.

- Moram reći da je ovo još jedna od prevara Draška Stanivukovićša i krenuo je stvarno od prevare do prevare. Prvo je obećao penzionerima da će dobiti do kraja života besplatan prevoz i onda su juče autoprevoznici morali doći kod predsjednika Republike, gospodina Dodika da se žale zbog neisplaćenih dugova i to praktično znači da je gradonačelnik samo deklarativno rekao autoprevoznicima - vi se ne sikirajte šaljite svoje fakture prema gradu, mi ćemo to plaćati. Јuče smo dobili dokaz da su ta dugovanja premašila i milion i po KM i to znači da su počeli da voze besplatno da im grad ne izmiruje obaveze - naveo je Ljubo Ninković predsjendik Skupštine grada Banjaluka.

Ninković podsjeća i da je Skupština grada, prije nekoliko godina, donijela odluku o subvencijama za prevoz penzionerima.

- Ali ono što je Draško Stanivuković, kao i sve što je dobro u gradu Banja Luci, neće da kaže da je skupština grada donijela odluku on pripisuje sebi - ističe Ninković.

Dok se Stanivuković hvali za sve što radi, Vlada Republike Srpske ne izlazi u javnost o svakom potezu. Samo za prevoz učenika, nastavnika i asistenata u osnovnim školama, ali i za pet srednjih škola u Banjaluci, Vlada gradu godišnje izdvaja oko milion i sedamsto sedamdeset hiljada KM.