latinica  ћирилица
18/09/2024 |  19:31 | Autor: SRNA

U Trebinju prikazan dokumentarni film "Svjedok"

U Trebinju je prikazan dokumentarni film "Svjedok", autora Denisa Bojića, a riječ je o potresnoj priči o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru bivše Јugoslavije i radu čuvenog forenzičara i patologa Zorana Stankovića, koji je radeći na više od 50 masovnih grobnica izvršio obdukcije više od 7.500 žrtava zločina.
Denis Bojić na premijeri filma u Trebinju - Foto: SRNA
Denis Bojić na premijeri filma u TrebinjuFoto: SRNA

Bojić je večeras rekao da je doktor Zoran Stanković tokom ratnih dešavanja obdukcije radio i u Trebinju i cijeloj istočnoj Hercegovini, te da je stradanje srpskog naroda u BiH bilo cjelovito.

- Nadam se da će ljudi koji danas vide ovaj film biti svjesni činjenice da je stradanje Srba bilo brutalno, da je bilo na teritoriji čitave BiH, bivše Јugoslavije i da će činjenice prenositi svojoj djeci, jer naše stradanje jeste imperativ opstanka srpskog naroda - izjavio je Bojić novinarima.

On je dodao da je doktor Stanković možda jedini svjedok tog obima, kapaciteta i karaktera i suštine u toku ratnih dešavanja jer je izvršio obdukciju 7.500 srpskih žrtava na teritoriji bivše Јugoslavije.

- Njegovo iskustvo, obdukcioni nalazi i sve što je radio sa svojim timom u toku rata nemjerljivo je značajno za srpski narod, tako da on jeste svjedok, a mi smo svi svjedoci svega što nam je, nažalost, ostavljeno u nasljeđe kroz dokumentaciju doktora Stankovića i kroz činjenice - rekao je Bojić.

Film je sniman na lokacijama masovnih grobnica - Kravica, Mrkonjić Grad, Јelačići, Brod i Zvornik.

U filmu su korišteni originalni ratni snimci Milovana Uroševića, snimatelja TV Beograd.

Dokumentarni film "Svjedok" rađen je u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.