latinica  ћирилица
18/09/2024 |  19:36 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

"Proces protiv Dodika i Lukića potvrđuje da je BiH tragična zemlja" (VIDEO)

Proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića pokazuje kako je BiH tragična zemlja u kojoj se kroz pravosuđe pokušavaju ispuniti politički zahtjevi stranaca, naglasili su zvaničnici Srpske.
Građani pred sudom BiH - podrška Dodiku i Lukiću - Foto: RTRS
Građani pred sudom BiH - podrška Dodiku i LukićuFoto: RTRS

Ocjenjuju da je na sceni rušenje suvereniteta i pravnog poretka, jer Tužilaštvo mejlove OHR pokušava staviti iznad akata institucija Srpske.

Tužno je da se koristi pravosuđe za političko obračunavanje, sa jasnim političkim namjerama i ciljevima, kaže srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Ocjenjuje da je BiH tragična i zemlja beznađa.

- Ovo je apsolutno politički proces. Pravosuđe se koristi kao okvir gdje treba da zadovoljite apetite nekih neiživljenih stranaca ovdje kojima je BiH poligon za vježbanje raznih stvari, a između ostalih i poligon koji treba da produbi jazove između naroda - kaže Cvijanovićeva.

Potvrđuje to i pokušaj bh. Tužilaštva da se mejlovi OHR-a upućeni institucijama Srpske uvedu kao dio pravosudne procedure.

- Mejlovi ne određuju rad Narodne skupštine niti predsjednik Skupštine ima obavezu da postupa po mejlovima, nego po Poslovniku i Statutu. Oni koji su pokušali danas da nas ponize i da uvedu kao dokaz mejlove su unazadili Tužilaštvo i Sud i ovo je najveća bruka i trenutno najveća pobjeda Republike Srpske i Dodika - rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Proces protiv predsjednika Srpske i direktora Službenog glasnika jeste rušenje suvereniteta i pravnog poretka BiH, jasan je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

- Јoš jednom prisustvujemo rušenju suvereniteta zemlje u koju se oni kunu i rušenju pravnog poretka, to je lakrdija i ako bi se poštovao pravni poredak bilo koje zemlje, makar ona bila i najnepismena, danas bi Sud donio odluku da protiv Tužilaštva BiH pokrene postupak, jer oni žele na silu da uvedu u pravnu proceduru, zakonodavnu proceduru, OHR i visokog predstavnika - istakao je Višković.

To nigdje u zakonu niti Ustavu ne možete naći i u uređenim zemljama za to se snosi odgovornost, kaže Višković. Ali u ovom slučaju ima svega, ali nema ni prava ni pravde - jasni su zvaničnici Srpske koji su i na ovom ročištu iskazali podršku Dodiku i Lukiću.

- Svakim suđenjem i svakom slikom predsjednika iz Suda BiH, BiH gubi građane Republike Srpske koji vjeruju da je ovo država u kojoj ima mjesta i za njih. Dakle, ovdje ne sudite predsjedniku Republike Srpske, ovdje sudite svakom Srbinu koji se zalaže za zakonitost i za Ustav - naglasio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Kontinuirano stiže podrška i od Srba iz Federacije BiH.

- Mi, Srbi iz Federacije BiH, svojim prisustvom ovdje, pokazujemo da smo uz našeg predsjednika i da ne želimo da odustanemo i da ćemo istrajati u ovoj namjeri da je naš predsjednik nevin i da stojimo u svakom pogledu uz njega. Јednostavno pokleknuti i nećemo dozvoliti da nas Amerika na taj način targetira, jer mi smo slobodarski narod, narod koji poštuje pravo i pravdu, ali ovdje svega ima u ovom procesu osim prava i pravde - naglasio je delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

I na ovom ročištu pred kompleks bh. pravosuđa stigli su građani iz svih krajeva Srpske. Poručili su da je odgovor na sve perfidnosti koje prate ovaj proces - jedinstvo, snaga i ljubav prema Srpskoj.